Isten keze.

Rekordot jelentő 9,3 millió dollárért (3,348 milliárd forint) kelt el szerdán Diego Maradona kék meze, ezzel ez lett minden idők legdrágább sporthoz köthető ereklyéje.

Az argentin legenda 1986-ban viselte a mezt a mexikói világbajnokságon, az Argentína-Anglia negyeddöntőn. Ez a meccs arról emlékezetes, hogy Maradona itt lőtte azt a bizonyos gólt, amit azóta is rengetegen vitattak és elemeztek. Akkoriban nem állt rendelkezésre a mai technika a bíró pedig megadta a találatot, noha úgy tűnt, hogy a játékos kézzel ért a labdához.

Fotó: www.sothebys.com

Ahogyan később Maradona fogalmazott, ’Isten keze’ volt abban a gólban. Egyébként a focista második gólja sem kevésbé emlékezetes, nem véletlenül választották az évszázad góljának, hiszen az egész angol csapatot lerázva, egy félpályás szóló végén lőtte a hálóba a labdát.

Fotó: www.sothebys.com

A meccset végül 2-1 re nyerte Argentína, ezzel biztosítva a helyét az elődöntőben (a torna végén pedig a döntőt is megnyerte és világbajnok lett). A mérkőzést követően az argentin focista Steve Hodge-nak, az angolok középpályásának adta a mezét a cserénél. A férfi először a Nemzeti Futball Múzeumba juttatta a ruhadarabot, most pedig aukcióra bocsájtotta.

A Sotherby’s aukciós ház licitjét nyerő vevő kiléte ismeretlen.