Kopasz szárnyas.

Egy izraeli genetikus, Avigdor Cahaner hozta létre a világ első tollatlan csirkéjét a Tel-Aviv mellett működő Rehovot Agronómiai Intézet Genetika Tanszékén még 2002-ben.

A kopasz szárnyas egy keresztezés eredménye: a broiler fajta mellett a kopasznyakú szolgált kiindulópontként. Az előállítás alapötletét az adta, hogy egy ilyen tyúk minden bizonnyal sokkal „kényelmesebb”, hiszen pucolásával nem kell időt töltenünk a konyhában. Ráadásul maga a csirke is jól jár, mert a melegebb országokban nem kellemes a nagy tollazat alatt létezni, a klímaberendezéseket pedig nagy költség fenntartani a tyúkólakban, farmokon. Nagyüzemben a kopasztás kiiktatásával is nagy költségeket lehet megtakarítani.

A tyúkfajta ellenzői viszont azt állítják, hogy az állat nem profitál ebből a külsőből, sőt, elképzelhető, hogy rosszabb életre számíthat. A kakasok nem tudnak párosodni, mert nem tudják megtartani magukat egyensúlyban a szárnyaikkal, ez pedig a tyúkokat is hátrányosan érinti. Ezek a pipik sokkal érzékenyebbek a paraziták fertőzésével, bőrbetegségekkel, szúnyogtámadásokkal, hőmérséklet-ingadozással és napégéssel szemben.

Az előállító professzor azonban megvédi a pucér madarat: „Ez nem egy genetikailag módosított baromfi, hanem olyan természetesen kialakult fajtából származik, amelynek jellemzői már 50 éve ismertek. A tollatlanságot mindössze csak átvittem a gyorsnövekedésű broilerre. Ez egy normális csirke, kivéve azt a tulajdonságát, hogy nincs tollazata.”

A tudósok azt is remélik, hogy ez a fajta gyorsabban fog nőni, mivel nem fog energiát használni a tollazat növesztésére.

Azonban 2002 már elég régen volt, és azóta sem sokat látni-hallani ezt a tyúkot, így minden bizonnyal a tenyésztése nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.