Mit rejt a belseje?

A 18. században Németországban, a modern erdőgazdálkodás hazájában érdekes mozgalom bontakozott ki. A lelkes rajongók különféle fákról származó minták gyűjtésébe kezdtek, de ahelyett, hogy ezeket szimpla tömb-kollekcióba rendezték volna, a könyvformát választották.

Ezek a ’fakönyvek’ kinyithatóak voltak, a bennük lévő rekeszben pedig a fáról származó botanikai minták kaptak helyet: levelek, magok, termések, gyümölcsök, virágok, gyökérdarabok, kéregrészletek. Néhány esetben a fafaj leírását és a betegségek, kártevők jellemzését is mellékelték. Ezeket a könyveket aztán polcokra rendezték, mint egy szokásos könyvtárban, a gerincüket pedig ugyanúgy címkékkel látták el.

Stift Lilienfeld kolostor, Ausztria

Stift Lilienfeld - Bibliothek - Xylothek II

Ezeket a könyvtárakat xylotékáknak nevezték, mivel a ’xylos’ görögül fát jelent, a ’theque’ pedig tárházat.

Számos jól megőrzött fakönyvtárat találunk világszerte. A legnagyobb gyűjteménnyel a Samuel James Record Collection rendelkezik a Yale Egyetemen, több mint 60 ezer fakönyvet őriznek. A Közép-Afrikai Királyi Múzeumban, Belgiumban 57 ezer fakönyvet találunk, a Thünen Fakutatási Intézet Hamburgban pedig 37 ezer kötettel büszkélkedhet.

Schildbach Xylotéka, Ottoneum (Természettudományi Múzeum), Kassel, Németország

Xylotheque Ottoneum 2

Langenburg kastélyának fakönyvtára

SchlossLangenburgHolzbibliothek-92

A Karel von Hinterlagen Xylotéka (1825) Prágában

Strahov Monastery xylotheque

A kiemelt kép illusztráció.