Erőltetett munka.

A rummui kőbánya egy félig elsüllyedt mészkőbánya Észtországban. A Rummu városa mellett épített egykori bánya 1938 januárjában nyitotta meg kapuit. Ugyanabban az évben, amikor a Vasalemma mészkő bányászata elindult, kőbánya is létesült, ami fogolytelepként és büntetés-végrehajtási intézetként is működött. Már a kezdeti időkben is a Murru börtön foglyai dolgoztak a bányában.

Amikor a mészkő- és márványbányászat jelentősége nőtt, a börtön foglyait munkaerőként használták, akár napi 400 rabot is munkára fogtak. Miután a mészkő iránti kereslet csökkent a 70-es években, a rabokat a fakitermelésbe és iparba irányították, a börtönterület több gyár és a hadiipar igényeit is kielégítette.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Den (@wearepollux) által megosztott bejegyzés

A munkálatok során víztöbblet keletkezett, amit egy kilométeres árokba szivattyúztak és Rummu vízellátását, valamint a mezőgzdasági földek öntözését biztosította. Amíg a bánya működött, a talajvizet szivattyúzták, elterelték, ez az irányítás azonban a az 1990-es években megszűnt, ezért a talajvíz emelkedni kezdett és a bánya nagy része mára víz alá került, egy mesterséges tavat képezve.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

♡ (@its_just_lauma) által megosztott bejegyzés

Miután Észtország függetlenné vált, a foglyok erőltetett munkája befejeződött, a kőbánya elhagyatottá vált. A börtön végül 2013 januárjában zárta be kapuit.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Piotr (@petermak89) által megosztott bejegyzés

Azóta a hely a vízisportkedvelők, fotósok, turisták között vált népszerűvé. A fürdés tilos, 2016 óta pedig az egykori terület is le van zárva, mivel a víz betonépítményeket, fémszerkezeteket, vezetékeket, drótokat rejt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mark (@the_holdsworth) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ants stern (@ants_stern) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Around The World (@around_the_the_world) által megosztott bejegyzés