Rajongók zarándokhelye.

A spanyolországi Burgos városától kb. 30 km-re délkeletre, Kasztília és León tartományban egy meglehetősen kiterjedt temetőt találunk a dombok ölelésében. A sírkert a semmi közepén fekszik, legközelebb hozzá egy Santo Domingo de Silos nevű kisváros esik. A száraz, napsütötte területen több mint 5 ezer kereszt virít – valójában elhunytak nélkül. A Sad Hill temető ugyanis csak egy illúzió, amely a világhírű spagetti western, A Jó, a Rossz és a Csúf ikonikus helyszíne.

Az olasz rendező és producer, Sergio Leone felejthetetlen, 1966-os alkotását főleg Spanyolországban forgatták, a Demanda hegy és az Arlanza völgy régiójában. A területek geográfiailag az amerikai délnyugathoz hasonlatosak, ahol a történet játszódik. A temetőt a filmhez az olasz Carlo Simi tervezte meg 1966-ban és spanyol hadsereg katonái építették. A 300 méteres átmérőjű területen több mint 5000 sír fekszik.

Cementerio de Sad Hill

Miután a forgatás véget ért, mindenki összecsomagolt és hazament, a temető azonban ott maradt, egyre elhagyatottabbá és elfeledettebbé vált. A következő évek alatt a természet kezdte visszavenni az uralmat, kúszónövények borították a kereszteket, fű verte fel a sírok helyét.

50 évvel később egy csapat szenvedélyes rajongó, akik ’Sad Hill Kulturális Egyesületként’ definiálták magukat, megkezdték a temető pontos helyének feltérképezését. A film utolsó jelenetének képével felfegyverkezve igyekeztek aprólékosan meghatározni a koordinátákat. 2015-ben fogtak neki a fáradságos munkának, a terület feltárásának.

Az anyagi fedezetet közösségi finanszírozás során gyűjtötték, ahol 15 euróért bárki felírathatta a nevét vagy a kezdőbetűit egy keresztre. Az adományok mellet önkéntesek is érkeztek Franciaországból, Németországból, Törökországból, Olaszországból, Amerikából, hogy gazoljanak, ássanak.

Cementerio de Sad Hill

A munkálatokat egy dokumentumfilm mutatja be (Sad Hill Unearthed), a spanyol Guillermo de Oliveira alkotása. A férfit lenyűgözte ez a rajongó lelkesedés és a kamerájával követte az önkénteseket, ahogy kapa, ásó, talicska segítségével tisztítják meg a területet. Számtalan helyi lakost felkutattak, akik statisztaként szerepeltek a filmben anno és sikerült megszólaltatni a zeneszerző Ennio Morricone-t és híres rajongókat is, például James Hetfieldet a Metallicából, sőt maga Clint Eastwood is nyilatkozott. A 2017-ben megjelent dokumentumfilm a Netflixen megnézhető.

A Sad Hill temető mára turistalátványossággá, a rajongók zarándokhelyévé vált.