5 alapszabály a karcsúbb vonalakért.

Ha a franciákra gondolunk, rögtön az jut eszünkbe, hogy milyen irigylésre méltóan jól tartják az alakjukat még idősebb korban is. A francia nő (és férfi) egyáltalán nem túlsúlyos, inkább légiesen karcsú túl a hatodik X-en is. Ugyanakkor a francia gasztronómia messzeföldön híres – hogyan férhet meg egymással a sok finom étel, a híres borok, a rengeteg sajt, a puha baguette?

Lessünk be a franciák tányérjába, és nézzük meg, miként sikerül ennyi csábítás mellett megőrizni az alakjukat!

1. Adjuk meg a módját az ebédnek!

Az ebédre ne csak úgy tekintsünk, mint egy étkezésre: ez egyben egy szünet is a nap közepén, amikor társasági életet élhetünk és erőt gyűjthetünk a nap hátralévő részéhez. Töltekezzünk ilyenkor testileg és lelkileg is, ne rohanva kapjunk be pár falatot. Ha elegendő tápláló ételt veszünk magunkhoz, akkor már egy kisebb vacsora is elég lesz a nap végén.

2. Jegyezzük meg a varázsszót: idő

A legnagyobb különbség a francia és a magyar ebéd között az ebédre szánt idő. Ahogy már említettük, a franciák megadják a módját a főétkezésnek: beülnek valahová, akár a munkatársakkal együtt. Náluk nem a teakonyhában főnek az instant levesek, vagy a sarki büfében tolnak be egy hamburgert. A lassítás hatalmas luxusnak tűnik, de valójában kifizetődő: sokkal jobban megy délután a munka, és kevésbé stresszes a napunk is.

3. Zöld, levél, saláta

A franciák rajonganak a zöldekért, amiket aztán elképesztő fantáziával és változatossággal tudnak ebéddé varázsolni. Még véletlenül se gondoljunk ecetes lében ázó fejes saláta levelekre, a rukkolától kezdve a sajtokon és a gránátalmamagokon át, a kacsahúsig, ízletesnél ízletesebb összetevőkből állnak ezek az ételek.

4. Ne bonyolítsuk túl

Ha mégis rohanós a napunk, akkor ne bonyolítsuk túl az ebédet, nem kell, hogy reformkörettel ellátott biohúst együnk. Egy teljes kiőrlésű zsemléből készült szendvics ugyanúgy megteszi, a stresszes görcsösséget felejtsük el bátran.

5. Tanuljuk meg a nem-főzés művészetét!

Nem csak az az egészséges és finom, ami órákig készül. Igaz, nem olcsók, de rengeteg olyan félkész étel is létezik, amit csak melegíteni kell, vagy 5 perc alatt elkészíthető. Ezek nem azok a porlevesek és mirelit pulykafalatok, amiket még anyáink neveztek fékész ételnek. Tanuljuk meg lazán kezelni az étkezést, és néhanapján a gyors, de minőségi ételre szavazni!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a hazai viszonyokra kidolgozott ún. Okostányér segítségével adja meg táplálkozási ajánlásait. Ha van időnk főzni, itt is kereshetünk recepteket, hiszen komplett menüsorokat állítottak össze segítségül. Ajánlásokat fogalmaznak meg arra nézve is, ha házon kívül étkeznénk.