Mínuszban is aktívan.

Azt régóta tudjuk, hogy a finn a világ egyik legboldogabb népe, ennek egyik oka pedig minden bizonnyal az, hogy egészen szoros kapcsolatban élnek a természettel. A kegyetlenül hidegnek tűnő telek, a hosszú, sötét napok sem tartják vissza őket attól, hogy a szabadban, a friss (jéghideg) levegőn töltsék az idejük egy részét.

A jeges vízben úszkálás évszázadok óta népszerű Finnországban. Az északiak így maradnak aktívak és egészségesek a kemény mínuszokban is. Számtalan léket vágnak a befagyott tavakon, szaunák közelében, így összeköthetik a mozgást a szaunázással.

Az egyik télen egy fotós, Markku Lahdesmaki szülőhazájában, Finnországban járt, hogy meglátogassa a családját és a barátait. Elhatározta, hogy körbenéz, érdekes témák után kutatva. Végül a Näsijärvi tónál kötött ki.  Egészen megdöbbent akkor, amikor felfedezte a fürdőruhás embereket, akik éppen a fagyos vízben készültek megmártózni. Kihalt partszakaszt várt, erre hatalmas nyüzsgés fogadta.

Nem csoda, hogy remek fotótémákat talált. Találkozott egy 71 éves hölggyel, Irmával, és egy apa-fia párossal is, akik együtt élvezték a téli örömöket. Az apa, Matti büszkén mesélte, hogy 1994-ben ő tartotta a 25 méteres jegesvizes úszás finn rekordját.

Érdekes módon a jegesvizes úszást leginkább az idősebbek űzik. A fotóst, Lahdesmakit annyira elbűvölte a szokás, hogy maga is kipróbálta (és azóta megszerette) a fagyos vízben tempózást.

Képek: Markku Lahdesmaki, forrás: www.mnn.com