Egy bátor lány visszatérése.

Minden élénksárgába borul: februárban Vietnám a legnagyobb ünnepére, a Tet-re készülődik, amit vietnámi újévként is ismerünk. A mozgóünnep 2022-ben február 1-ére esik. A Tet a tavasz első napja, amit óriási felhajtás kísér az ázsiai országban.

A Tet tradicionális ünnep, egyik legfontosabb szimbóluma pedig a sárga virág. A februári eseményen a vietnámi családok ezzel dekorálják házaikat, hogy megteremtsék az ünnep színes, vidám légkörét.

Fotó: Duyen Phan / Tuoi Tre

A sárgavirágú fa neve Ochna integerrima, évente csak egyszer nyitja szirmait, Vietnámban ez január végére, február elejére esik. A vietnámiak úgy vélik, hogy a virágok boldogságot és jó szerencsét hoznak az új évre. Érthető hát, hogy ebben az időszakban mindenki ilyen növényt vásárol, nem csak virágot, ágakat, de sokan fákat is hazacipelnek.

Fotó: Duyen Phan / Tuoi Tre

A növényhez egy legenda is kapcsolódik. Eszerint élt valamikor régen egy Mai nevű lány (neve ezt a sárgavirágú fát jelenti), egy vadász lánya, aki nagyon bátor volt. 14 évesen apja harcművészetre tanította. Ebben az időben érkezett meg a falvakba az ördög, aki zaklatta a lakosokat. Fejére vérdíjat tűztek ki. A lány és apja együtt megölték, de sajnálatos módon az ördög halála előtt még életre kelt és végzett a hajadonnal. A lány bátorságát és kedvességét, valamint vigasztalhatatlanul síró anyját látva, az egyik istenség a császár segítségével lehetővé tette, hogy a leány minden évben 9 napra életre keljen. A gyermek eredeti valójában visszatért a családjához minden évben 9 napra. Később, amikor a lány szülei és rokonai már mind meghaltak, a hajadon nem tért vissza többé, de virágzó fává változott.

Fotó: Duyen Phan / Tuoi Tre

Miután a falubeliek meglátták a különös, sárgavirágú fát a templomkertben, a lány után nevet adtak neki, majd dugványról szaporítani kezdték, hogy megvédjenek minden települést az ördögtől és szellemektől. Az évszázadok alatt pedig hagyománnyá vált ez szokás Vietnám középső és déli részén.

A kiemelt kép illusztráció.