Leucizmus.

2022. novemberében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagja Dunafalva térségében különös színezetű tőkés récét kapott lencsevégre.

A fehér madár valójában nem ismeretlen a szakemberek előtt, idén már a negyedik szezonját tölti a térségben.

A Mohácstól nem messze látótérbe került tőkés récén a leucizmus nevű jelenség figyelhető meg. A tollazata festékhiányos, testén szinte fehér, a fején piszkosfehér tollakkal, egyedül a szárnytükre normális színezetű.

A leucizmust, azaz pigment hiányos színezetet, mely jellemzően részleges, ritkábban teljes szokott lenni, egy genetikai rendellenesség okozza. Tévesen összekeverik az albinizmussal, de nem azonos vele. A leucisztikus azt jelenti, hogy a szőrzetben hiányzik a pigmentáció, a szemük viszont a megszokott színű. A leucizmus pigmentszegénységgel jár, a bőr nem termel festékanyagot, de a lágyabb szövetek, pl. a szem igen.

A madaraknál viszonylag gyakran megfigyelhetünk teljes vagy részlegesen leucisztikus egyedeket.

Sajnos ezek a különleges színezetű állatok nem ritkán a ragadozók számára is szembeötlőbbek, mert a színük nem segíti a rejtőzködést. Ráadásul azt is észrevették már a szakemberek, hogy sokszor a fajtársaik is kiközösítik, piszkálják a fura egyedeket.

Forrás: ddnp.hu

A kiemelt kép illusztráció.