Őszi hangulat.

Tim Burton Karácsonyi lidércnyomása klasszikus. Az animáció főszereplője, Jack Skellington, azaz a Tökkirályként is emlegetett Csontváz Jack most egy különleges tökformációban kapott központi szerepet, A különös őszi mozaikkal a Nelson család Guinness-rekordot döntött.

A világ legnagyobb tökmozaikja 193.35 m²-en terül el, ami egy teniszpálya méretével vetekszik. Noha hajszálpontosan nem számolták meg, a becslések szerint 10 ezer darab tök alkotja a mozaikot. Az Egyesült Királyságban található Sunnyfields Farmon a Halloweenre készülődve állították össze a tökképet, amin 10 ember 5 órán át dolgozott.

A mozaik Jack ikonikus jelentét alkotta újra, amely az animáció egyik legismertebb musical dala. A készítést megelőzően szavazást hirdettek a közösségi médiában a rajongók körében, hogy mit szeretnének tökből megörökítve látni. A javaslatok kb 20%-a a Karácsonyi lidércnyomásra érkezett. Legtöbben a Lionesses-t, azaz az angol focista hölgyeket javasolták (ők idén a világbajnokság döntőjébe jutottak), de ez a téma bármennyire is aktuális, nem túl őszies hangulatú.

A tökfélék faj- és fajtaválasztéka rendkívül gazdag, így a mozaik különböző színű és formájú tökfajtákból készült: helyet kaptak benne a tökök, sütőtökök, dísztökök is. A zöld fajta például a ‘Gem Rolet’, ami Dél-Afrikában alapvető eledel, a kék a ‘Crown Prince’, aminek narancssárga húsa nagyon finom.

Miután megvizsgálták a mozaikot és meggyőződtek arról, hogy megfelel a szabályoknak, a Guinness-bizottság hitelesítette a rekordot.

A Nelson család több mint 30 éve foglalkozik gazdálkodással, főként biozöldségeket termesztenek. Azonban mindezt kiegészítik szezonális, a farmhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal, elkötelezettek az ismeretterjesztés és az egészséges táplálkozás (a farmtól az asztalra) ügyében. Számtalan eseményt szerveznek, amelyeken az egész család együtt mókázhat, mozoghat.

Ian és Louise Nelson még 1990-ben indították útnak a projektjüket. 2019 óta már fiúk, Tom is segíti a munkájukat. Ez az időszak mindig nagyon forgalmas a birtok életében, sokan jönnek tököt választani, vagy csak nézelődni.