Ráadásul nem hizlal.

A napi tejcsokifogyasztás úgy hangzik, mint egy hízókúra receptje, de úgy tűnik, hogy annak is előnyös, aki amúgy nem akar plusz kilókat magára szedni. Sőt! Egy tanulmány szerint ugyanis a klimaxon már átesett nőknél a meghatározott mennyiségű csokoládé fogyasztása reggelente, egy szűk időablakban segít a testnek a zsírégetésben és csökkenti a vércukorszintet is.

A tejcsokifogyasztás hatását a nap különböző szakaszaiban bekebelezett csokoládé esetében vizsgálták.

A randomizált, kontrollált vizsgálat során 19, klimaxon már átesett hölgyet követtek. Minden résztvevő 100 g csokoládét evett reggel (egy órán belül az ébredést követően) vagy éjjel (egy órán belül a lefekvés előtt), emellett pedig kontrollcsoport is működött.

A kutatók beszámolója szerint a vizsgálatban résztvevő nők között az alábbiakat tapasztalták:

a reggeli vagy éjszakai csokifalás nem vezetett súlygyarapodáshoz,

a reggeli vagy esti csokoládéfogyasztás hatással lehet az éhségre, étvágyra, alvásra, bélflórára is,

reggeli órákban nagy mennyiségű csokoládé fogyasztása segít a zsírégetésben és a vércukorszint csökkentésében,

az esti éjszakai nassolás kihatott a másnap reggeli pihenésre és anyagcserére.

A vizsgálatok szerint tehát nem csak az lényeges, hogy mit eszünk, de az, is, hogy mikor, ez ugyanis hatással van a fiziológiai mechanizmusra, amely a testsúlyt szabályozza.

Az önkéntes résztvevők annak ellenére nem híztak, hogy több kalóriát vittek be a vizsgálat időszakában. Az eredmények alapján a csokoládé csökkentette a tetszés szerinti energia bevitelt, az édesség iránti vágy, az éhség és az étvágy csökkenésével összhangban.

A kutatásokat a Brighami Kórház Alvás és Cirkadián Rendellenességek részlegének vezetői valamint a Murciai Egyetem professzorai jegyzik. Az eredményeket a The FASEB Journal tudományos folyóiratban publikálták.