Virág a temetőben.

Amikor Tom Mitchell kertészetiáruda-tulajdonos 2014-ben a hóvirág egy új hibrid változatára tett szert, arra gondolt, hogy nem a hagyományos úton nevezi el. Nem sokkal Valentin-nap előtt online aukciót hirdetett meg, lehetőséget adva arra, hogy a szerencsés nyertes egy szerettéről nevezhesse el az újdonságnak számító növényt. A férfi minden bizonnyal arra gondolt, hogy ezt az örök emléket a szerelmesek napja alkalmából fogja valaki a kedvesének ajándékozni.

Azonban nem így történt. Az aukció nyertese, Caroline Mabbs ugyanis nem partnerének, hanem édesapjának, a 79 éves Peter Goodingnak kedveskedett, aki saját édesapját, Charlest nagyon korán, még 13 éves korában vesztette el.

A családnak akkor nem volt pénze arra, hogy a temetésre virágokat vásároljon; az idős férfi úgy emlékezik vissza, hogy az egyetlen virág, ami virított, a temetőben nőtt kis hóvirág volt. Azóta is minden évben hóvirágot ültet a saját kertjébe, így gondozva apja emlékét.

Az asszony nem kevesebb, mint 1602 fontot (közel félmillió forint) fizetett azért, hogy a nagypapa emlékét tovább őrizze a szerény kis virág. „Ez nem a szerelemről, hanem a szeretetről szól” – nyilatkozta. „Az én szeretetemről az apám iránt, és az ő szeretetéről az ő édesapja iránt.”

Az említett hóvirág (Galanthus reginae-olgae subsp. vernalis) egy hagymája a családhoz került. A hóvirágrajongók egyébként nem ritkán hatalmas összegeket fizetnek egyetlen hagymáért. A legtöbbet eddig az ’Elizabeth Harrison’ nevű fajtáért adták, aminek egyetlen hagymája 725 fontért kelt el. Most Gooding úr is szigorú biztonsági intézkedések közepette őrzi féltett virágját a kertben.

Kép: FrankFackelmayer/Wikimedia Commons