Lenyomatok a karanténról.

Nehéz időket élünk, mintha feje tetejére állt volna a világ. Bizonytalanság, félelem, karantén, korlátozások: ami most a mindennapjaink részét képezi, az egyszer az unokáinknak történelem lesz.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum a tavaszi karantén időszakában indította el új kezdeményezését, a koronavírus-történetek gyűjtését. Személyes tapasztalatokat, élményeket várnak arról, hogy miként viseljük ezt az időszakot.

Az eddigi beszámolókból kiderült, hogy a többség a karantén két hetét viselte a legrosszabbul, jellemzővé vált a közösségi munka, de volt olyan nagymama, aki újszülött unokáját csak fotón keresztül ismerhette meg.

Az egyéni történetek gyűjtésének célja, hogy a fontos korlenyomatokat megőrizhessék a jövő kutatói, érdeklődői számára.

Eddig a legfiatalabb interjúalany 25, a legidősebb 66 éves volt. Az interjúk alapján a jelentés különböző trendekre hívja fel a figyelmet. Kiderült, hogy a hétköznapi események is több szervezést igényelnek, új napi rutinok születtek és sokkal többet forgolódtunk a konyhában. A lehetőségekhez mérten nagyobb teret kapott a szabadban, kihalt környékeken történő sportolás is (főként a kerékpározás és séta). Az interjúk során az is bebizonyosodott, hogy a családi mindennapokat is komolyan át kellett alakítani.

A Móra Ferenc Múzeum megkezdte ezeknek az interjúknak a feldolgozását, amelyek a jövőben kutathatóvá válnak majd. Emellett folyamatosan várják az újabb jelentkezőket. A gyűjtéshez kortól függetlenül bárki csatlakozhat, aki szívesen megosztaná egy interjú keretében, hogy miként telnek a napjai. Dönthetünk arról, hogy a történetünk névvel vagy név nélkül kerüljön-e be a múzeum oral history gyűjteményébe.

A jelentkezőket e-mailben várják: elbeszelttortenelem.szeged@gmail.com

További információ: moramuzeum.hu/koronatortenetek