Ehető művészet.

Hannah P., a Blondie + Rye elnevezésű pékség munkatársa a sütésre váró kenyértésztát különleges vászonnak tekinti, amelyen megvalósíthatja művészi elképzeléseit.

Kovászos kenyereit, péksüteményeit, zsemléit gyönyörű, kéregbe rajzolt minták díszítik: növényi motívumok, levelek, kacskaringós vonalak, időnként növényi eredetű taro porral fedve.

Nem kérdés, hogy a kenyerek úgy jönnek ki a sütőből, hogy azt érezzük: vétek felfalni ezeket a szépségeket.

A Blondie + Rye vállalkozás valójában csak mellékest jelent Hannah számára. A nő főállásban középiskolai történelem tanár, aki akkor kezdett sütni, amikor egy kollégájától kapott egy öntöttvas holland lábast és egy egyszerű receptet. Néhány hónappal később Hannah már kovászt készített, és azután már nem volt megállás.

A kenyértésztába rajzolgatás valahogy természetesen alakult.

Hannah nem emlékszik pontosan, hogy mikor került előtérbe a kinézet, a vizualitás, de élvezi az alkotást. A rajzolgatás nem teljesen kockázatmentes: az eszköz könnyen csúszik és a rendelkezésére álló idő is korlátozott, mivel a kiszáradásra, a tészta nedvességtartalmára is oda kell figyelnie. Igyekszik nem túlságosan megtervezni a mintákat, sokat improvizál. Újabban nem csak mintákat gyárt a péksüteményekbe, de színes zöldségekkel is dekorálja azokat.

Képek: www.instagram.com/blondieandrye