Tegyünk magunkért!

A jól működő immunrendszerért minden nap tehetünk: nem kell bonyolult dolgokra gondolni, csak olyan kis lépésekre, amelyeket könnyen beilleszthetünk az életünkbe. Ahhoz, hogy jó érezzük magunkat a bőrünkben, számos dolog hozzájárulhat: a tápláló ételek mellett, a rendszeres mozgáson át az is, hogy miként kezeljük a feszült helyzeteket.

Tegyünk minden nap az erősebb immunrendszerért:

1. Érdemes bizonyos vitaminokat, nyomelemeket szedni

Ajánlott lehet bizonyos táplálékkiegészítőket szedni, így például C-vitamint, cinket, probiotikumokat. Lényeges, hogy mindig kérjük ki az orvosunk tanácsát!

2. Kövessünk egészséges étrendet

Alapvető fontosságú az immunrendszerünk szempontjából, hogy mi kerül a tányérunkra. Kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, teljeskiőrlésű gabonákkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel és sovány fehérjével. A zöldek, levelek fogyasztása biztosítja a vitamin- és ásványi anyag ellátását. Legyünk tudatosak, kerüljük a túlzott cukor- és koffeinfogyasztást.

3. Mozogjunk gyakran

Építsük be a mozgást a napjainkba: lehet ez egy séta, egy kis kocogás, úszás, vagy akár jóga is. Nem kell órákig tartó kemény futásra, súlyemelésre gondolunk, már heti többszöri 20-30 perces edzés is segít az egészség megőrzésében. Hatásosabb kardiómozgást végezni, ezek serkentik a vérkeringést és az oxigénáramlást, miközben oldják a stresszt is.

4. Aludjunk eleget

Nagyon fontos lenne az elegendő és pihentető alvás, ami azonban idősödve egyre nehezebben megoldható. Bár az egyes emberek alvásigénye eltérő, a 8 órás minőségi szundítás optimálisnak tűnik.

5. Igyunk sok vizet

Maradjunk hidratáltak, ez nagyon fontos az immunrendszer működéséhez. Legalább napi 8 pohár vizet meg kellene innunk (kb. 2 liter), ami nem olyan egyszerű mindenki számára. A titok az, hogy nem kell addig várni, amíg szomjúságot érzünk.

6. Tanuljuk meg a stresszt kezelni

A stressz gyengíti az immunrendszert, felborítja a hormonháztartásunkat, fogékonyabbá tesz minket a betegségekre. Az egyik legfontosabb dolog, hogy megtanuljuk kezelni a feszültséget, mert ha túl sok a stressz, akkor az mindenképp negatív hatással lesz az fizikai és mentális egészségünkre. Akár mozgással, akár beszélgetésekkel, akár meditálással oldjuk ezt a stresszt magunkban.

7. Meditáljunk

A meditáció hatásos módja mind a test pihentetésének, mind a szellem erősítésének. Amikor meditálunk, csökken a vérnyomásunk, mert az izmok pihennek, ami jobb vérkeringést idéz elő a szervezetben. A pulzusunk lassul, ezzel együtt pedig az anyagcserénk is. Szánjunk napi min. 10 percet a meditációra!

8. Lélegezzünk mélyeket

Legalább naponta 1 percig vegyünk mély levegőt, hogy erősítsük az immunrendszerünket. A mély légzés során hormonok szabadulnak fel, amelyek természetes módon visszaállítják a stresszreakciókat a testben és az elmében, aminek következtében megnyugszunk.  A mély lélegzetvétel a paraszimpatikus idegrendszert is aktiválja, amely bizonyos testi funkciók, például a vérnyomás, pulzus, emésztés szabályozásáért felelős.