Az élet körforgása.

Napjainkban egyre többen érzik magukénak a gondolatot, hogy elhunyt szerettük sírjára fát ültessenek, amelynek fejlődését részben a lebomlási folyamat során keletkező tápanyagok biztosítanák. De vajon azt hányan tudnák elképzelni, hogy földi maradványaik teljes egészében komposzttá váljanak a különböző növények számára?

2019 elején Washington államban – az Egyesült Államokban elsőként – engedélyezték az emberi komposztálást, így az ott lakóknak hamarosan lehetőségük nyílik a hagyományos koporsós temetés és a hamvasztás mellett más alternatívát is választani.

A hivatalos szabályozás szerint az első humán komposztálásra 2021 tavaszán kerülhet majd sor Seattle-ben. A Recompose nevű cég eljárásának lényege, hogy speciális körülményeket teremtve felgyorsítják az emberi maradványok lebomlását, így azokból a folyamat végére tápanyagokban gazdag termőföld válik; ezt a család a saját döntésének megfelelően bárhol felhasználhatja.

Maga a ravatalozó 75 hatszögletű kamrából áll, ezekben tárolják a testeket a lebomlás során. A faforgácsot, lucernát és szalmát is igénylő folyamat mintegy 30 napot vesz igénybe.

Míg egyesekben ellenérzéseket kelt a gondolat, hogy például a konyhakertben betakarított termények valamelyik elhunyt szerettük maradványain fejlődtek, mások egyszerűen az élet természetes körforgását látják az eljárásban. Minden bizonnyal a módszerrel szembeni mentális ellenállás az, amelyet elsősorban le kell győznünk ahhoz, hogy a humán komposztálás széles körben elterjedt gyakorlattá válhasson.

A komposztálás nyilvánvalóan környezetbarátabb, mint a hagyományos temetés, például nem használnak toxikus anyagokat a test balzsamozásához. Nem mellesleg előreláthatóan lényegesen olcsóbb is lesz ez az egyelőre még szokatlan eljárás.