Erőteljes alkotások.

A szobrok első ránézésre gyakran csak egyszerű alakok. A történetüket megismerve válnak valódi emlékművekké, igazi szívet melengető alkotásokká!

Nő táskával

A Växjö-ben található szobor első ránézésre csak egy táskával hadonászó asszony, de valójában Danuta Danielsson-nak állít emléket. A svéd nő valódi bátorságról tett tanúbizonyságot. 1985-ben a náci párt demonstrációja idején a legtöbben csak elfordították a fejüket és próbáltak gyorsan tovatűnni, de nem úgy Danuta, aki táskájával fejbe verte az egyik tüntető férfit. Ez másokat is arra ösztönzött, hogy megmozduljanak, és egyre többen követelték a náciszimpatizánsok távozását. Végül a neonáciknak a vonatállomás mosdójába kellett menekülniük és megvárniuk a rendőröket. Danuta pedig jelképévé vált mindazoknak, akik nem fordítják el a fejüket, ha valami kellemetlen dolgot látnak, hanem bátran cselekednek.

Fotó: Commons Wikimedia és JulieMcCrossin / Twitter

Cápa a tetőn

Az angliai Oxfordban meredezik egy cápa a háztetőn. Viccesnek tűnhet, ahogy a hal átszakítja a fedelet, de nem az: bombát szimbolizál, a nagaszaki támadás 41-dik évfordulójára készült.

Fotó: Wikimedia Commons

Hatalmas elefánt

A kanadai St. Thomasban látható szobor egy elefántot mintáz. Jumbo, a világhírű cirkuszi elefánt emlékére készült, akit egy vonat ütött el éppen ebben a városban.

Fotó: Wikimedia Commons

A kis piros, bátor autó

Az Eszéken álló emlékmű valódi történetet mutat be. A kis Fiat mintha egy hatalmas tankot tolna el.  1991. június 27-én, amikor a jugoszláv katonák megérkeztek a városba, az egyik állampolgár engedetlenségét bizonyítva beparkolt a tankok elé. Egyszerűen otthagyta az autót, majd elsétált. Az autót megsemmisítették, de az egészről felvétel készült, ami később a TV-ben is lement. A kocsi a polgárok ellenállásának autójává vált.

Fotó: christinaabbott1111 / Instagram

Emlék a gyapottokmányos bogárnak

Az Alabama államban található szobor igen fura: Ceres, a gabonaültetés római istennője tart kezében egy bogarat a feje felett. A történet 1915-ben kezdődött, amikor Alabama-ban a gyapottokmányos bogár populációja hirtelen drasztikusan megnőtt.  3 éven keresztül pusztította a gyapotültetvényeket, a gazdák a csőd szélén álltak. Akkor egy farmer úgy döntött, hogy gyapot helyett földimogyorót ültet. Mivel az ötlet bevált, egyre többen követték és végül meggazdagodtak az új terményből. A szobor azt sugallja: néha a katasztrófa nem a vég, hanem a kezdet.

Boll Weevil Monument---Enterprise, Al.---NRHP

Férfi a fürdőkádban

A különös szobron (Colorado állam) egy férfi ír valamit, miközben egy gumikacsával fürdik a kádban. A férfi Dalton Trumbo, forgatókönyvíró, aki olyan alkotásokban dolgozott, mint például a Spartacus. 1947-ben azonban feketelistára került, mivel szoros kapcsolatot ápolt az amerikai kommunistákkal. Amikor megtagadta, hogy párttagok neveit kiadja, 11 hónapra börtönbe került.  Példája nyomán néhány társa mégis elárulta a neveket, de Trumbo megvédte őket a népharagtól. A forgatókönyvíró valóban szeretett a fürdőkádban dolgozni.

Grand Junction, CO -- Dalton Trumbo

Amerikai Stonehenge

Az 6 gránittáblából álló emlékmű Georgia államban található. A táblákon 8 modern és 4 ősi nyelven utasítások olvashatók arra nézve, hogy miként kell a társadalmat helyreállítani a világvége után. A szobor érdekessége az, hogy senki se tudja, ki volt a megrendelő. A titokzatos Robert C.  a normál ár 8-szorosát fizette, és nem fedte fel magát.

Fotó: Depositphotos

Kötögető egér

A Novoszibirszki Egyetemnél található alkotás emléket állít a laboratóriumi patkányoknak, akik szó szerint az életüket adják a kísérletek során. A gének tanulmányozása, a molekuláris kutatások nem létezhetnének ezen állatok nélkül.

Fotó: kkoolook / Reddit

Sastollak

Az írországi Middleton-ban áll a szép emlékmű, ami 9 rozsdamentes acél sastollból formáz egy kört. Nem véletlenül fest úgy, mint egy indián fejdísz, az emlékmű az őslakos amerikaiaknak mond köszönetet, akik az íreknek óriási segítséget nyújtottak a burgonyavész idején.

Fotó: noeatnosleep / Reddit

Hűséges szurkoló

Valencia futballstadionjában egy férfi ül a lelátón. A szobor Vicente Aparicio emlékére készült, a szurkoló kedvenc csapata egyetlen hazai meccsét sem akarta elmulasztani. Még akkor sem, amikor elvesztette a látását retinaprobléma következtében, utána is ott ült, és biztatta a játékosokat. 2 évvel ezelőtt az égi stadionokba költözött, azóta egy bronzszobor állít neki emléket.

Fotó: valenciacf / Instagram