Megőrzött érték.

Egy látszólag egyszerű, V nyakkivágású lenvászon ruha az Egyiptomi Petrie Régészeti Múzeum egyik kiemelkedő lelete. Egy nemrég elvégzett radiokarbonos kormeghatározás szerint 95%-os biztonsággal állítható, hogy a ruhanemű i.e. 3482 és 3102 között készült. Más, fennmaradt ruhák egyszerű leplek csak, amelyeket a test köré csavartak, a Tarkhan ruha viszont hosszú ujjakkal, redőzött részekkel, gondos szabással meglepően modernnek tűnik.

A ruhaneműre az egyiptológus Flinders Petrie bukkant rá 1913-ban, egy első dinasztia béli sírkamrában Tarkhan mellett, Kairótól 50 km-re. Petrie több tárgyat talált a homok alatt. Akkoriban a lenvásznat sokan értéktelennek találták volna, de Petrie úgy döntött, hogy mindent megőriz, ami segít rekonstruálni a korabeli egyiptomiak életét.

A leletet azonban, ami csak egy piszkos rongynak tűnt, eltették és elfelejtették kb. 65 évre. Csak 1977-ben került újra elő, amikor a múzeum szakértői válogattak az anyagok között.

A textilkonzerválásban Sheila Landi segített, aki gondosan eltávolította a sarat a ruháról, majd észrevette a gyűrődéseket a ruha hónaljánál és könyökrészénél, amelyek azt mutatták, hogy miként viselhették az inget a maga korában. A ruha ki volt fordítva, mintha valaki úgy vette volna le, hogy áthúzta a fején.

A Tarkhan ruha három részből áll, masszív, kézzel szőtt vászonból készült, természetes halvány szürke csíkozású. A ruha alsó része hiányzik, ezért nehéz megmondani, hogy miként festett teljes egészében, sőt még azt is hogy nő vagy férfi hordta-e. A tudósok szerint vagy egy tinédzser, vagy egy vékony nő ruhája lehetett.

Tarkhan dress

Az 1970-es évek végén, az újrafelfedezés időszakában a radiokarbonos kormeghatározást nem végezték el, mert az elemzésekhez nagy darabokat kellett az anyagokból kivágni. A ruha korának meghatározása helyett a körülötte lévő tárgyak korát próbálták megbecsülni. Az eredmények arra utaltak, hogy a lelet az első dinasztia idejéből, kb. i.e. 3100 évről származhat, vagyis a világ legrégebbi szőtt ruhaneműi közé tartozik. Később a technika fejlődése lehetővé tette, hogy a ruhából egy apró, mindössze 2,24 mg-os darabkát véve pontosabb kormeghatározást végezzenek. Eszerint a viselet a korábban véltnél is régebbi, az első dinasztia előtti időkből származik.