Anyáról lányára száll a tudás.

Nuoro egy kis város Szardínia szigetén. Itt lelhető fel az a tészta, amit sokan a világ legritkább tésztájaként emlegetnek, ugyanis rendkívül bonyolultan, kizárólag kézzel készíthető.

A ’su filindeu’ vagy ’Fili di Dio’ névre hallgató, ’isteni szál’-ként aposztrofált tészta készítése hagyományosan egy ősi vallási ünnephez kapcsolódott, amit minden évben májusban tartanak.

A korábbi évszázadokban az egyetlen lehetőség a tészta kipróbálására az volt, ha valaki vállalta a 33 km-es zarándoklatot gyalog vagy lóháton, Nuoro-ból Lula falucskáig. De mivel a készítés tudományát az eltűnés fenyegette, a három asszony, akik még tudnak ilyen tésztát készíteni, vállalták, hogy szélesebb körben elterjesztik az ismereteket és magát az ételt is.

A 67 éves Paola Abraini még édesanyjától tanulta a tésztakészítés fortélyait, aki szintén az anyjától leste el, és ez így ment generációkon keresztül. Paolának azonban két lánya közül csak az egyik ismeri a technikát, viszont hiányzik belőle is a türelem és a szenvedély ahhoz, hogy továbbvigye a tradíciót. Így Paola unokahúgát és sógornőjét avatta be a tudományba, nekik azonban nincs lányuk, így megszakad a hagyomány ápolása ezen a vonalon is.

Az elmúlt években Paola annyira elkeseredetten próbálta megvédeni a szívének kedves tésztát, hogy felkereste a helyi hatóságokat is segítségért. Olyan iskoláról álmodott, ahol átadhatja a lányoknak a tudást. Végül elhatározta, hogy otthonába hív meg lányokat, és így tanítja őket. Ez nem volt egy sikersztori. A lányok meglátták, hogy milyen nehéz és munkás a tésztakészítés és vissza sem mentek többet.

Paola azonban nem adta fel. Később meghívták Rómába, ahol bemutatta a tudását és éttermeknek is készített belőle, hogy minél többen megkóstolhassák.

De miért olyan nehéz ezt a tésztát elkészíteni? Mindössze 3 dolog kell hozzá: búzadaraliszt, víz és só – no meg rengeteg türelem és kézügyesség. Mindent kézzel kell készíteni, a tészta gyúrásától a nyújtásig, húzogatásig. A hozzávalók összekeverése után a tésztát nagyon sokáig és sokszor kell nyújtani és gyúrni.

Paola először 8 hosszú, vékony szálat kap, majd összehajtja és újra kihúzza a tésztát. 32-szer ismételi a művelet, egészen addig, amíg 256 szálat kap. Ezután a szálakat egy kerek, lapos tálcára, egymást átfedően kiteríti és a napon hagyja száradni néhány órán keresztül. A tésztarétegek szövetszerűen összetapadnak, ezeket letörik és megfőzik.

Sokan azt képzelik, hogy valami titok lappang a készítésben, de az igazság az, hogy a titok a kezekben rejlik. Az, hogy mennyire nehéz a tészta készítése, jól mutatja, hogy többek közt Jamie Oliver is megpróbálta megtanulni, de nem járt sikerrel.

A nyilvántartások szerint ez az egyik legveszélyeztetettebb élelmiszer kihalás szempontjából a világon.