Bicajra pattan, ha esik.

Az elmúlt hónapok történései arra hívták fel a világ figyelmét, hogy muszáj takarékoskodni, emellett pedig elengedhetetlen alternatív energiaforrások után nézni. Fő célunk lett a megújuló, fenntartható energia használatára átállni és számba venni azt, hogy mi minden nélkülözhető a nagy áramfogyasztók közül a mindennapi életünkben.

Egy japán nő, a 62 éves Chikako Fuji már korábban nekilátott a feladatnak. 2011-ben hatalmas földrengés rázta meg a szigetországot, az áram pedig ezt követően sokszor elment, akadozott.

Az asszony ekkor határozta el, hogy függetleníti magát és megpróbálja saját maga megtermelni a számára szükséges áramot.

4 napelemet szerelt fel a balkonjára és megszabadult azoktól a gépektől, amiknek nem érezte égető szükségét. Nincs televíziója, mosógépe, légkondija és porszívója sem. Csupán egy kis hűtőt szerzett be, amit szintén a szolár panelekről működtet.

Egy átlagos napos napon kb. 1000 watt áramot termelnek az elemek. Amikor esik, Chikako reggel felpattan a szobabiciklijére, aminek segítségével szintén áramot tud termelni: kb. 10 wattot egy 10 perces tekeréssel. Ez elegendő ahhoz, hogy egy villanykörtét égessen 3 órán keresztül.

Bár Chikako 10 éve nem fizet villanyszámlát és az energiaválság sem rendítette meg, most mégis azt mondja, hogy elképzelhető, hogy hamarosan feladja ezt az életmódot. Egyfelől öregszik, egyre nehezebben alkalmazkodik a nomád mindennapokhoz, másrészt a klímaváltozás miatt elviselhetetlenül forróak nyarak, amit így nehezen kezel. Óriási a hőingadozás is, egyszer fűteni, másnap hűteni kellene a lakást, amit a textilfestéssel foglalkozó asszony önerőből nem tud megoldani.