A büröktől a kokáig.

Az Alnwick-kastély körül elterülő Mérgek kertje a leghalálosabb kert az egész világon. Az angliai Northumberland területén fekvő kastély a második legnagyobb Nagy-Britanniában. A masszív fekete kerítés mögött a gondosan karbantartott területen kb. 100 fajt, a világ legveszélyesebb növényeit gyűjtötték egybe.

Itt virítanak az illegális kábítószerek és narkotikumok „hozzávalói”: a mák, amiből az ópiumot készítik (mi, magyarok pedig a mákos tésztát), a nadragulya, a farkasmaszlag (amiből a rendkívül mérgező sztrichnint nyerik), a kokacserje (ebből állítják elő a kokaint), a foltos bürök (ami megölte Szókratészt), a vadkender és más fajok.

Noha a Mérgek kertje nem túl régi látványosság, a kastély körüli zöldfelületek története 1750-ig nyúlik vissza. A történelem során sok mindent megéltek, de a II. világháborút követően pusztulásnak indultak ezek a kertek.

A jelenlegi hercegnő, a Duchess of Northumberland cím viselője a kertek átalakítása mellett döntött, amikor ő lett a kastély úrnője. A projekt 2000 körül vette kezdetét, de a Mérgek kertjét csak 5 évvel később kezdte kiépíteni. Egy Pádua közelében található kert szolgált inspirációként, ezt a Medici család használta, amikor azon „ügyködtek”, hogy jobb módszereket találjanak az ellenségeik eltávolítására. A hercegnő elhatározta, hogy olyan kertet hoz létre, amely tele van bódító, halálos, mérgező hatású növényekkel. Kezdetben az ágyások még néhány orvosi, gyógyászati célra használt növényt is rejtettek, de később ezeket eltávolították, amikor kialakult a terület végleges profilja.

Fotó: Colleen Hurren/flickr

A látogatókat szakvezetők kalauzolják végig a kertben.

Ők nem csak a növényekről mesélnek, de drogellenes felvilágosítást is tartanak. A növényekhez nem szabad sem hozzáérni, sem vágni belőlük, sem megszagolni őket. Sőt, a kíváncsi gyerekek (és felnőttek) miatt figyelmeztető táblákat is elhelyeztek a legveszélyesebb fajoknál („Vigyázat, ez a növény ölhet!”).

Fotó: Chris (Helena Valley)/flickr
Fotó: PinkyVicki
Fotó: Cross Duck/flickr
Fotó: Tony Kidd/flickr

Néhány növény teljesen elzárt területen, kerítés mögül tekinthető csak meg, nehogy valaki véletlenül hozzájuk érjen, netán elcsenjen belőlük azzal a céllal, hogy otthon házi drogot készít.

A kert célja az oktatás, a felvilágosítás, a növényeket nem ártó céllal mutatják itt be, hanem éppen azért, hogy minél többen tisztában legyenek a droghasználat veszélyeivel.