Állatpiacról indulhatott a fertőzés.

Egy korábban nem ismert vírus tartja rettegésben Kínát, és most már Ázsia más részeit is. A felsőlégúti és hastáji tüneteket előidéző kórokozónak már egy halálos áldozata is van egy 61 éves férfi személyében.

A WHO jelentése szerint a kutatók egy új típusú koronavírusként azonosították a vírust.

A koronavírusok többsége enyhébb vagy közepes erősségű tüneteket okoz, elsősorban megfázásszerű szimptómákat. Azonban rokonságban vannak a sokkal drasztikusabb SARS vírusokkal – ez a víruscsoport az, amely az emlékezetes 2002-es járványért felelős, amelynek során 774 ember vesztette életét.

A mostani vírus terjedését pánik és félelem kíséri, sokan a korábbi járványt vélik már újra látni. A kutatók azonban azt mondják, hogy most sokkal felkészültebbek egy esetleg járványra.

Eddig annyit tudni, hogy a fertőzés egy tengeri ételeket árusító piacról indult Vuhan közeléből. Az árusítóhelyet azóta bezárták. A piacon állítólag egyes források szerint kígyót, majmot és más állatokat is kínáltak, mindez arra enged következtetni, hogy a vírus állatról terjedt át emberre.

A vírust először december 12-én észlelték, azóta 41 esetet rögzítettek.

Hét súlyosabb esetről számoltak be, rengeteg embert megvizsgáltak, aki kapcsolatba léphetett a kórokozóval, de nagy többségüknél nem tudták kimutatni a jelenlétét.

Január 9-én jelentették az első halálos áldozatot. A 61 éves férfi légzőszervi tünetekkel, súlyos tüdőgyulladással került kórházba. Az illető egyéb krónikus betegségekkel is küzdött, májproblémával és daganattal is.  Az első Kínán kívüli eset Thaiföldön került rögzítésre – egy Vuhanból beutazott személy került kórházba. Most pedig Japánban is megjelent a kórokozó – egy ugyancsak Vuhanból érkezett emberen.

Ami biztató, hogy úgy tűnik, a vírus nem terjed túl gyorsan.

Mindeddig arra sincs bizonyíték, hogy képes emberről emberre terjedni. Az orvosi személyzetből sem fertőződött meg senki. A legfontosabb tünetnek eddig a tüdőelégtelenség, nehézlégzés bizonyult.

Hong Kongban a hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy amennyiben bármilyen légzőszervrendszeri tünettel vagy lázasan mennek emberek közé, viseljenek maszkot.

A kutatók mindenesetre állítják, hogy a legutóbbi, pánikot keltő járvány óta rengeteg idő telt el, a tudomány sokat fejlődött, ilyen eset még egyszer nem fog megismétlődni.

A kiemelt kép illusztráció.