Az utolsó mambabatok.

Apo Whang-Od, 106 éves tetoválóművész kerül a Fülöp-szigeteki Vogue címlapjára, ezzel ő lett a világ legidősebb címlapsztárja a globális divatmagazin történetében (kiszorítva ezzel a csodálatos Judi Dench-et, aki 85 évesen volt a borítón).

Apo tinikora óta, azaz több mint kilenc évtizede rajzolja a tetoválásokat, tökéletesíti a művészetét.

A művész Buscalan hegyi faluban él, 10 órás autóútra a fővárostól, Manilától, a Kalinga tartományban. Vélhetően egyben ő a legidősebb tradicionális kalinga tetováló – azaz mambabatok.

Az kalinga törzs bőrre került szimbólumai erőt, bátorságot, szépséget jelképeznek. A tetoválások eredete még a bennszülött butbut harcosok idejére nyúlik vissza, ők a szolgálataikért cserébe kapták a festéket.

A 100 évnél is idősebb művészhez most a világ minden tájáról érkeznek látogatók: szeretnék, ha Apo őket is feldíszítené a geometrikus mintákkal.

Mivel a tradicionális tetoválás tudománya csak vérrokonnak adható át, Apo most a családja fiatalabb generációit tanítja a mesterségre. Jelenleg az unokahúgai próbálják ellesni tőle a titkokat. Számukra Apo a legbátrabb, legerősebb nő a világon. A matuzsálem kortársai, akik tetoválni tudtak, már mind elhunytak. Apo azonban nem tart attól, hogy kihal ez a tradicionális művészet, mert ő már régóta képezi utódait. Az biztos, hogy amíg a látása tiszta, ő maga is szeretne tetoválni.

Apo Whang-Od, akit Maria Oggay néven is ismernek bambusz rudakkal, a pomelo fa tüskéivel, víz és szén segítségével díszíti az emberi bőrt.

A tetoválóművész a filipino kultúrát képviseli, megmutatja annak szépségét.

A szépség sokarcú, változatos, magába foglal arcokat és formákat. Kortalan, ahogy Apo példája is mutatja. Az emberi szépség időtlen.