Vannak ízek, amelyeknél elég egyetlen falat és máris visszarepülünk az időben. A túróval töltött zsemle pontosan ilyen: sokaknak idézi fel a nagymama konyháját, az iskolai büfé kínálatát vagy épp a régi cukrászdák kirakatát. Nem hivalkodó desszert, de van benne valami szívmelengetően egyszerű – olyan, mint egy jó barát, aki mindig ott van, ha éppen szükségünk van egy kis édes vigaszra.
A titok a töltelékben rejlik
Talán mert a túróval töltött zsemle maga a tökéletes egyensúly: kívül aranybarnára sült, ropogós tészta, belül pedig könnyű, krémes, mazsolás túrótöltelék. Egy falat, és máris érzi az ember, hogy „ilyen volt régen minden egyszerűbb”.
A nosztalgia mellett pedig van benne egy praktikus oldal is: régen, amikor a megszáradt zsemléket nem szerették kidobni, ezzel a módszerrel keltették új életre. A túróval megtöltött, újrasütött zsemle pedig újra friss és kívánatos lett.
Így készül a felejthetetlen túrós zsemle
Hozzávalók (6 darabhoz)
- 6 db közepes zsemle
- 250 g túró
- 2 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tojás
- 2 ek tejföl
- 2 marék mazsola (előzetesen beáztatva)
- reszelt citromhéj
- 1 tojás a kenéshez
- porcukor a tetejére
Elkészítés
- A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket óvatosan kikaparjuk, hogy helyet csináljunk a tölteléknek.
- A túrót összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, tojással, tejföllel, citromhéjjal, kikapart zsemlebelsővel és a megpuhult mazsolával.
- A kivájt zsemlékbe kanalazzuk a tölteléket, majd visszatesszük a „kalapjukat”.
- A tetejüket megkenjük egy felvert tojással és 180 °C-on kb. 15 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz.
- Tálaláskor meghintjük porcukorral, és lehetőleg még langyosan fogyasztjuk.
Egy falatnyi időutazás a konyhából
Ez az édesség nem csupán egy sütemény – egy időutazás is. Ki gondolta volna, hogy a gyerekkor egyik kedvence egyszerre lehet megmentője a maradék zsemléknek és a nosztalgiára vágyó lelkünknek? Ha legközelebb édességre vágysz, ne rohanj rögtön a cukrászdába – készíts egy adag túróval töltött zsemlét és élvezd, ahogy a múlt íze lassan összefonódik a jelen pillanatával.