Csak emlékeztető oltásként adható.

Már megérkezett hazánkba az új vakcina: csak azok kaphatják, akik már minimum 2 oltást felvettek, a készítmény ugyanis nem alkalmas alapimmunizálásra. A Covid-19 ellen, a Pfizer és a BionTech által kifejlesztett új oltóanyag az ajánlás alapján védelmet nyújt az eredeti vadvírus és az omikron BA.1-es mutációja ellen is.

Az újfajta készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek, tehát csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak, és kaptak legalább egy emlékeztető oltást. Azok is megkaphatják viszont, akik már 4 oltást vettek fel.

A megerősítő oltások beadása már a jövő héten elkezdődhet az oltópontokon. Valószínűleg először a kockázati csoportba tartozók kérhetik a kétkomponensű oltást. Az első szállítmányokkal még csak néhány százezer adag érkezik az országba, de október-novemberre már 3 millió adagot várnak.

A Pfizer és a Moderna is végzett humán önkénteseken vizsgálatokat, amelyek kimutatták, hogy a BA.1 variánsra készült vakcinák növelik az omikron-törzsek semlegesítésére alkalmas antitestek mennyiségét.

A szakemberek újabb járványhullámra számítanak, de egyelőre csak találgatnak. Nehezíti a helyzetet, hogy nem tudni semmit a lakosság átfertőződöttségéről sem.

Forrás: nepszava.hu és infostart.hu