Az ősi „hűtő” egyszerű és olcsó.

Nem kell feltétlenül mélyhűtővel rendelkezni ahhoz, hogy eltegyük a zöldségeket-gyümölcsöket későbbre. Gondoljunk csak bele: őseiknek sem volt készüléke a tartósításhoz, frissen tartáshoz! A természet segítségünkre van, ha elektromosáram-mentes alternatívákat keresünk.

A létező legegyszerűbb módszer, az ősi típusú „hűtő” agyagcserép segítségével tartja az élelmiszert hidegen.

A régészek találtak bizonyítékokat arra vonatkozólag, hogy ezeket a technikákat már többezer éve alkalmazza az emberiség. Sőt, napjainkban sem ismeretlenek, például a Közel-Keleten vagy Afrika egyes részein.

A „hűtő” elkészítéséhez mindössze két különböző nagyságú, mázatlan agyag cserépre és némi homokra lesz szükségünk:

  1. Töltsünk egy réteg homokot a nagyobb agyagcserép aljára.
  2. Tegyük bele a kisebb cserepet.
  3. Töltsük ki a cserepek közti részt még több homokkal.
  4. Öntsünk hideg vizet a homokba.
  5. Tegyünk egy törölközőt a tetejére.

Ennyi, kész! miközben a víz párolog, lehűti a cserép belsejét.  Ezek a cserepek legjobban száraz kílmájú területeken működnek.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Nctr9xJIxUs