Szeretnél egy mobilházat nyerni? Osztva, lájkolva!

Ha most végignéznéd az üzenőfaladat a Facebook-on, egészen biztosan lenne rajta „ingyen sorsolásos-nyerős-megosztós” poszt: mindenkinek van olyan ismerőse, aki akár naponta tucatnyi ilyen posztot oszt tovább.

Ezek a fantasztikus ajánlatok egytől-egyig átverések. Legyünk reálisak: senki sem fog kisorsolni luxusórát, konténerházat és repülőjegyet (kivéve esetleg egy-két utazási irodát). Nem létezik olyan raktár, ami tele van eladhatatlan iPhone-okkal és iPad-ekkel, amiket kibontva már nem tudnak értékesíteni. Nem, nincs olyan helyiség, amely sérült dobozú telefonoktól roskadozik, amelyeknek ingyen kell gazdát találni. Nincsenek megmaradt mobilházak, piros masnis autók, amelyekből hetente kisorsolnak egyet. És nincsen ingyen ebéd vagy dupla esély sem.

Tipikus példa egy átverős-sorsolásra

Az ilyen posztok többsége arra utasít, hogy lájkoljuk és osszuk meg őket ahhoz, hogy bekerüljünk a kalapba, amelyből majd a nyerteseket húzzák. Csupán ennyit kell megtenni? Jól hangzik! Ugyan mi bajunk származhat belőle? Csak egy lájk és egy megosztás, aztán vagy bejön, vagy nem.

Hol a játékszabály? Mi a nyeremény-laptop típusa?

Azt kérdezed, kinek ártasz ezzel? Nos, a válasz nem olyan egyszerű.

Ezek a megosztós ingyenes ajándékok csupán egyetlen célt szolgálnak: hogy minél több információt megszerezzenek rólad.  Azaz, ha szeretnéd biztonságban tudni a személyes adataidat, akkor véletlenül se klikkelj rájuk! És szomorú tény, hogy főleg az idősebb korosztályra vadásznak.

Nézzük, miként működnek ezek a posztok!

Az egész alapja az, hogy megpróbálnak minél több lájkot begyűjteni. Ha ugyanis sok lájkot, azaz elkötelezettséget szerez, minél többen kedvelik és osztják meg, annál nagyobb eséllyel fogja feldobni a Facebook algoritmusa a hírfolyamunkban. Minél több ember látja a posztot, annál több fog rákapni. Csak klikkeljünk egy ilyen posztra, és máris bármi megtörténhet, így például:

  • A profilunk meghekkelése
  • Személyes adatok begyűjtése, például születési dátum, e-mail címek
  • Barátok listája, IP cím és egyéb eszköz adatok megismerése
  • Rosszindulatú információszerzés
  • Pénzügyi átverés

Jegyezzük meg: a megosztós-ingyenes-ajándékos posztok valós és állandó fenyegetést jelentenek a személyes adataink, a privát szféránk számra!

Természetesen nem minden sorsolás és nyereményjáték kamu: valóban vannak olyan termékek, amiket felajánl egy-egy oldal, és játékért (és persze népszerűségért) cserébe kisorsol például egy könyvet, egy vacsorautalványt, vagy egy arckrémet. Ehhez azonban a hivatalos oldalukat használják (például egy könyvesbolt sorsolja ki a könyvet), ezzel jutva reklámhoz.

Ez tehát egy fontos különbség: a kamu sorsolások máshonnan, egy gyűjtőoldalról érkeznek (pl. a hírhedt Tudásfája, Mindenegyben) és semmiféle kapcsolatuk nincs az ajándékot felajánló céggel.

A valódi sorsolásoknál biztosan találunk játék- és adatkezelési szabályzatot, kontaktot, pontos cégnevet, ismertetőt a terméket felajánló céghez!

Ellenőrizzük a felajánlott ajándék valódiságát úgy, hogy rákeresünk a felajánló cégre, netán felhívjuk őket telefonon. Ne kattintsunk a megosztós sorsolásos posztokban megadott linkre, mert a hamis „hivatalos” honlaphoz fognak minket irányítani. Ezek többnyire zavaros, átláthatatlan, igénytelen oldalak.

Aranytömb osztva-lájkolva. Jöhet?

Gondolkodjunk józan ésszel!

Még magának Mark Zuckerberg-nek sincs annyi pénze, hogy minden megosztás és klikkelés után adjon belőle a beteg gyereknek, elárvult kiskutyának, féllábú szerencsétlennek – még akkor sem, ha egy profil ezt ígéri. Dwayne Johnson sem osztogatta el a vagyonát.

Semmiképpen se adjunk ki személyes információkat! Amennyiben egy oldal kéri a születési évünket, e-mail címünket a belépéshez, rögtön zárjuk be, ne menjünk tovább!

A hamis, becsapós játékok sokszor azonnal egy „közvéleménykutatásra” irányítanak – mintha ez része lenne a játékban való részvételnek. Ezt követően majd nem győzzük törölni a rosszindulatú, állandóan felugró hirdetéseket. Ne vegyünk részt semmiféle „kutatásban”!

Bármilyen felkérés elfogadása előtt tájékozódj! Ne engedj hozzáférést az ismerőseid listájához, ne adj meg semmiféle adatot.

Ha már belefáradtál abba, hogy ilyen kamu posztokkal van tele a falad, nem vagy egyedül. Amennyiben látod, hogy egy poszt nyilvánvalóan becsapás, vagy egy kamunak tűnő profillal találkozol, egyszerűen jelentheted a Facebook-on, vagy oszd meg ezt a cikket a kamusorsolás alatt.

Azért, hogy ne legyél áldozat, az alábbi oldalak tanulmányozását ajánljuk a figyelmedbe:

Átverős oldalak

Fakepalm.hu