Egy veterán kocsi nagy útja.

Különleges utazásra indult egy fanatikus autóőrült, aki arra vállalkozott, hogy veterán járgánya 90 éves történetének fontos személyeit, a korábbi tulajdonosokat keresi fel.

Carl Slater tavaly februárban vette meg az 1933-as Austint és érdekelni kezdte a jármű története. A kocsi könyvét lapozgatva kinyomozta az előző tulajdonosok kilétét és megszervezett egy olyan utat, ami során felkereste őket.

Egyéves tervezgetést követően Carl elindult manchesteri otthonából és először Shopshire-be ment, ahol az első tulajt, Elizabeth Morrist kereste. Ott találkozott Brian Denny-vel, aki egy autószerelőműhelyben dolgozott és anno sokat foglalkozott a kocsival, amikor 20 év és 2 tulajdonost követően behozták azt némi javításra. Mint kiderült, a garázstól nem messze élt Elizabeth, aki azonban 1943-ban sajnálatos módon elhunyt. Sok mindent sikerült azonban megtudni a nőről és számtalan történeten keresztül egy kicsit megismerték az életét is.

Ezt követően a Ty-Draw Farm felé vette az irányt, a dombok közt megbúvó helyen két fivér használta egykoron a járművet. Az autóval rendszeresen tojást szállítottak a piacra, Carl pedig elhatározta, hogy végigmegy ugyanazon az úton. Egy-két dombra alig bírt felkapaszkodni és közben azon gondolkodott, hogy vajon az Austin emlékszik-e még a 80 évvel ezelőtti útjaira, amikor keményen kellett dolgoznia a dimbes-dombos vidéken.

Carl ezután felkereste Rupert Bevant, aki 1968-ban lett az autó tulajdonosa, miután megszerezte a jogosítványát. A férfi mesélt a mechanikai gondokról és arról, hogy összegabalyodott egy szarvasmarha szállítóval miközben az anyja ügyében intézkedett. Találkoztak a 97 éves édesanyával is, aki még az autónál is idősebb. Megható volt a viszontlátás, az édesanya meglepetése és öröme felejthetetlen volt, amikor beülhetett az autóba.

Fotó: SWNS

Mire az autó 35 éves lett, már rendszeres javításokra szorult. Ruppert felelevenítette az emléket, amikor délre, Londonba tartott és a kocsi az autópályán elromlott. Ez volt az utolsó eset, hogy látta az autót – otthagyta ugyanis az út szélén. Akkor bizonyára nem gondolta, hogy évtizedekkel később még viszontlátja a veterán járgányt.

Mennyi izgalmas történetet hallhatnánk az autóktól, ha mesélni tudnának!

Kiemelt kép: SWNS