Fontos a megelőzés.

Idősebb korban már nem feltétlenül enyhe lefolyású egy-egy olyan betegség, amit meg sem éreztünk évtizedekkel korábban. 60 év felett súlyosabb szövődményekkel is járhat a fertőzés, de az is nehéz napokat eredményez, ha a kórházban kell lábadoznunk. Érdemes legalább azon gyakori betegségek ellen beoltatni magunkat, amelyek ellen létezik védőoltás.

Összeszedtük, hogy mely védőoltások ajánlhatóak 60 év felett!

Influenza elleni védőoltás. Az influenza minden évben támad, tömegeket betegít meg, és kellemetlen szövődményekkel (pl. hörghurut, tüdőgyulladás, szepszis) járhat. Legyengült, idős betegeknél akár végzetes kimenetelű is lehet a fertőzés. Mivel miden évben más arányban vannak jelen a különböző vírustörzsek, így az adott évi oltóanyag az előző évi eredmények elemzése után készül. Évente érdemes újra oltatni magunkat, az immunitás kialakulása 2-3 hetet vesz igénybe.

Mennyibe kerül? A 60 év felettieknek ingyenesen jár az oltás, egészségi állapotuktól függetlenül! A felnőtt oltóanyag ára jelenleg 2990 Ft.

Tüdőgyulladás elleni védőoltás. Tüdőgyulladást nem egy kórokozó eredményez (vírus és baktérium is lehet felelős), az egyik leggyakoribb halálok az idősek körében. Szerencsére egy bizonyos fajta, a Pneumococcus okozta tüdőgyulladás ellen létezik védőoltás, amivel a legtöbb baktérium okozta tüdőgyulladás megelőzhető. A baktériumtörzsnek 90 alfaja ismert, de csak néhány jelent veszélyt az emberre – az viszont akár végzetes következményekkel is járhat.

Minden életkorban okozhat súlyos betegségeket – középfül-, arcüreg-, tüdő- vagy agyhártyagyulladást, sőt vérmérgezést és gennyes ízületi gyulladást is – a Streptococcus pneumoniae nevű baktérium (Pneumococcus), a legveszélyeztetettebbek azonban az öt év alattiak és a 65 év felettiek.

A szakemberek évek óta szorgalmazzák, hogy a csecsemőkhöz hasonlóan az időseknek is tegyék ingyenessé a Pneumococcus okozta fertőzés elleni védőoltást, ez azonban még nem valósult meg. Pedig egyetlen adag vakcina élethosszig tartó védettséget biztosítana. Szlovákiában például már az 59 év felettiek, Csehországban a 65 év felettiek ingyen juthatnak hozzá az oltóanyaghoz.

A védőoltás jelentőségét mutatja, hogy a bakteriális tüdőgyulladás okozta halálozás a modern antibiotikumos terápia ellenére is változatlanul 12 százalék körüli az elmúlt hatvan évben Európa-szerte. Az 50–64 közöttiek közül évente nyolc-tízezren, a 65 év felettieknél már 22-25 ezren szorulnak kórházi kezelésre évente tüdőgyulladás miatt, sokszor az influenzafertőzés után kialakuló szövődmény következtében.

Jó hír, hogy egyes településeken ingyenesen biztosítja az oltóanyagot az önkormányzat (például a szentesi időseknek), érdemes érdeklődnünk.

Mennyibe kerül? Az oltóanyagból kétféle létezik, a Pneumovax 23 ára 6300 Ft, a Prevenar 13 ára 16500 Ft.