Lelet a cipősdobozban.

Az ’Óz, a nagy varázsló’ igazi klasszikus. Az 1939-ben készült filmet Technicolor színes filmgyártási technológiával rögzítették. Ennek köszönhető, hogy a legendás kék-fehér kockás ruha és a rubinvörös ragyogó cipők olyan jól mutattak a vásznon. Ma a blúz, a cipellő, a ruha az egyik legértékesebb mozis relikviát jelentik.

Még az 1970-es években volt a Katolikus Egyetemnek rezidens művésze Mercedes McCambridge színésznő, aki a filmben viselt Dorothy ruhát a drámaiskolának adományozta. Később azonban úgy vélték, hogy a kosztüm elveszett. Ugyan pletykálták, hogy valahol mégis létezik, de a koordinátor-oktató matt Ripa sehol sem találta a híres ruhát.

Fotó: The Catholic University of America
Fotó: Wikimedia Commons

2021 júniusában Ripa a drámaszak épületeiben szelektált, készülve a felújításokra. Egyszer csak egy szekrényben, műanyag zacskóban egy cipősdobozt fedezett fel. A dobozban ott lapult a fehér blúz és a kockás kis ruha, a 16 éves Garland méretében. Az oktatót sokkolta a felfedezés, Hollywood történelmének egy darabját tartotta a kezeiben. A dobozban lévő feljegyzés szerint a ruhát valamikor korábban megtalálták az irodavezető szobájában, aztán vélhetően elfeledkeztek róla.

Fotó: The Catholic University of America

Ripa és kollégái kesztyűben megvizsgálták a jelmezt, vigyázva az anyagra, majd szakértőket vontak be, hogy derítsék ki, valóban a filmben viselt ruháról van-e szó.

Fotó: Wikimedia Commons

A hozzáértők megerősítették, 5 autentikus ruha maradt fenn az 1939-es filmből.  Megtalálták a titkos zsebeket is és a feljegyzett, majd megfoltozott szakadásokat. Mind az ötbe kézzel beírták Judy Garland nevét.