Ragyogó kékség.

Minden nyáron virágtenger borítja a Portugáliához tartozó Azori-szigeteket: tömegével nyílnak a kék, fehér, rózsaszín, lila hortenziák a dombokon.

A meseszép virág mára a szigetvilág szimbólumává vált.

Az Atlanti-óceánban fekvő szigetcsoportot 9 vulkanikus földdarab alkotja, ezek egyike, a Faial-sziget Kék-sziget néven is ismert, mert az utak mente, dombok oldala is „bekékül” ilyenkor a virágok sokaságától.

A talaj ezen a szigeten meglehetősen savas (pH 5.5 -5.2) és sok alumíniumot tartalmaz, ez a két tényező különösen kékké varázsolja a virágokat. Azok a hortenziák, amelyek kevésbé savanyú, kevesebb alumíniumot tartalmazó földben növögetnek, inkább rózsaszín, lila, fehér színekben pompáznak. Akár egy kerten belül is változhatnak a színárnyalatok, ahogy a talaj összetétele változik.

Fotó: unukorno/Flickr

A Faial-sziget extra termékeny talaja mögött szomorú történet is húzódik.

1957-ben 13 hónapon át tartott a vulkánkitörés, több száz otthont temetve maga alá, egész falvakból kellett menekülniük a lakóknak.  A láva az óceánba folyt és kihűlt, így jött létre egy újabb partszakasz, különösen termékeny talajjal.

Fotó: Guillaume Baviere/Flickr
Fotó: HibaHaba/Flickr

Minden település magáénak érzi a virágokat és gondoskodik róluk, legyen szó akár metszésről, akár ültetésről, öntözésről.

A 250 000 lakosú Azori-szigetek a lenyűgöz természeti szépségeiről ismert. A gyönyörű kék hortenziák mellett kék-zöld vizű tavacskák, zöld dombok, és rengeteg virág csábítja a turistákat.  A hortenziák egyébként nem őshonosak a szigeten, vélhetően az USA-ból hozták magukkal az első példányokat a betelepülők. Az 1900-as évek közepén ugyanis több tízezren érkeztek – főként halászok – az Újvilágból ide, a jobb megélhetés reményében.

 

Fotó: unukorno/Flickr
Fotó: Martin Talbot/Wikimedia Commons
Fotó: Abspires40/Flickr