Aki a virágot szereti.

„Nem tudjuk virágokkal megállítani a háborút, de arra használhatjuk a virágokat, hogy felhívjuk a figyelmet minden nőre, aki érintett a háborúban.”

Ezzel az üzenettel szólítanak most fel a virágtermesztők mindenkit arra, hogy vegyenek az édesanyjuknak, lányuknak, nagymamájuknak, feleségüknek, barátjuknak, kolleganőjüknek virágot, majd a csokorról készített képet lássák el #flowersforwomeninwar hashtaggal és posztolják a közösségi oldalakra. Így irányíthatjuk a figyelmet arra a rengeteg lányra, nőre, asszonyra, aki jelenleg menekül, bujkál, retteg vagy életét vesztette.

A felhívást Emmeke Vierhout és John Elstgeest tette közzé, két olyan vállalkozó, akik Ukrajnában élnek és a mezőgazdaságban dolgoznak. John a Flower Circus alapítója, a cég promóciót nyújt a termesztőknek és a nemesítőknek. A férfi Bucha-ban, Kijev mellett élt 2016 óta, de most fiával elhagyni kényszerült az országot. Emmeke 20 éve Ukrajnában él, férjével és két lányával. Egy nagy farmot vezet, ám most gyermekeivel Hollandiába menekült, a férje pedig valahol úton van hozzájuk.

Nem ők az egyetlenek, akik kezdeményezésbe fogtak, hogy a virágokon keresztül segítsenek a háború áldozatain. Néhány hasonlóan szép példa érkezett Hollandiából.

Számos termesztő úgy döntött, hogy pénzgyűjtésbe kezd, sokan rózsát vagy tulipánt kínáltak eladásra, a befolyt összeget az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítják. Akadnak olyanok is, akik a virágokat szállító kamionokat töltötték fel mindenfélével, ami segítség lehet: takarók, ételek, pelenkák indulnak Ukrajnába. Az ukrán zászló színeiben pompázó kék és sárga rózsák a szolidaritást fejezik ki.

A kiemelt kép illusztráció.