Rózsaszín szirmok a tóban.

A Vácrátóton található Nemzeti Botanikus Kert minden évszakban felejthetetlen látnivalót ígér, de most még inkább érdemes egy kirándulást tervezni. A kert Nagy-taván immár harmadik éve pompáznak az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) hatalmas virágai, amelyek épp most bontják szirmukat. Festői látvány, ahogy a zöld levéltömeg és rózsaszín szirmok beborítják a vízfelületet.

Az indiai lótusz az óvilági, szubtrópusi területek mocsári vízinövénye. A növény az iszapból előtörve születik újjá és gyönyörű szirmát a reggeli fényre kibontva virágzik. A legenda szerint a Buddhának életet adó lótusz őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

Idén először egy egész napot szerveznek az indiai lótusz köré: augusztus 26-án, szombaton, amikor jobban is megismerhetjük ezt a szépséges növényt.

A látogatókat reggel tóparti meditáció várja, majd a nap folyamán kézműves foglalkozásokon és előadásokon vehetnek részt. Nem fog hiányozni az ázsiai zene és tánc, tradicionális koreai táncok mellett szitárzenét is hallgathatunk. Emellett pedig több alkalommal “Ezerarcú lótusz” tematikus sétákon ismerhetjük meg a főszereplő lótuszt. Aki a programok közben megéhezik, a bisztróban megkóstolhatja például a lótusz chipset, a pikáns lótuszgyökeret vagy a lótuszos panna cottát.

A kiemelt kép illusztráció.