Mámoros illat.

Semmi sem fogható egy rózsa szépségéhez. A virágok királynőjének is tartott növény több mint 150 fajt és ezernyi fajtát számlál. A gyönyörű, illatos virágok már az ókor óta a szerelmet jelképezik.

Még a szépséges virágok között is megvannak a legkülönlegesebbek, így például a vörös szirmairól és fehér közepéről ismert Osiria rózsa.

Ez a hibrid tearózsa mámorítóan illatos, a vörös-fehér színösszeállítás pedig tökéletes csokrok készítéséhez. A növény Németországból származik, ahol egy Reimer Kordes nevű nemesítő állította elő a fajtát 1978-ban.

Fotó: Malcolm Manners (CC BY 2.0)/Wikimedia Commons
Fotó: Chogieswagz/Twitter
Fotó: Chogieswagz/Twitter

Néhány évvel ezelőtt az Osiria rózsát felkapta az internet, miután pár fotó felkerült róla a világhálóra.

Azóta sajnos kiderült, hogy a fotók manipuláltak voltak és sokkal kontrasztosabbnak mutatták a rózsákat, mint amilyenek valójában. A vörös, bársonyos szirom és a vakítóan fehér közép a valóságban nem mindig ennyire kifejezett, hangsúlyos. Így aki élőben látja a rózsát, esetleg csalódott lehet.

Fotó: Rajesh Shakya
Fotó: HGTV

Azonban annak ellenére, hogy nem teljesen így fest, nagyon szép a virága, és ahogy idősödik a növény, egyre szebbé válik. Érdemes a kertbe ültetni, bár résen kell lennünk, mert igen érzékeny a kórokozók, így például a lisztharmat fertőzésére.