Az új eredmények biztatóak.

Végtelen vitához vezethet, ha azt kezdjük boncolgatni, hogy a tojás fogyasztása egészséges-e vagy épp ellenkezőleg. Volt idő, amikor a fő bűnösnek tartották a koleszterinszint növelésében, máskor viszont épp azt állították, hogy a rendszeres tojásevés az orvosok elkerülésének legbiztosabb módja.

Újabb tanulmányok ismét a tojás étrendbe helyezését ajánlják, legalábbis azt állítják, hogy napi egy tojás segít a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát mérsékelni.

A Kelet-finn Egyetem kutatói megállapították, hogy napi egy tojás az étkezésünkben jótékony hatású a diabétesz tekintetében. Úgy tűnik, hogy a kulcsszerepet játszó összetevők bizonyos lipid molekulák.

Azonban mielőtt nekiesünk egy halom tojásnak, nem árt tisztában lennünk az alapvető dolgokkal.

A tanulmány kizárólag a mérsékelt tojásfogyasztást vizsgálta, azaz napi egy darabot ajánl. A mérsékletesség egyébként is alapszabály, bármilyen, egészséggel kapcsolatos étel, mozgás esetében.

A szívproblémákkal küzdőknek gyakran azt tanácsolják az orvosok, hogy minél kevesebb tojást fogyasszanak a koleszterin miatt. Fontos megértenünk, hogy nincsenek általános igazságok: kizárólag jó vagy rossz tulajdonságok, mint mindennek, a tojásevésnek is vannak előnyei és hátrányai, amit egyénileg is szükséges mérlegelni.

Habár még túl korai messzemenő következtetéseket levonni, azt már ki lehet jelenteni, hogy vizsgálatokra érdemes a tojásfogyasztás és a 2-es típusú diabétesz összefüggése. A kutatók további tanulmányozásokat terveznek ebben a témában.

Forrás: medicalxpress.com