Misztikus származás.

1922. szeptember 13-án született Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo néven, Peruban. Születése és ifjúkora is sok titkot rejt, ezért egy időben meg is gyanúsították azzal, hogy a perui származás csak mese, valójában egy amerikai diáklányról van szó. Az is híresztelték, hogy hercegnő, egy inka uralkodó leszármazottja. Valahol a magas hegyek közt jött világra, és akadnak források, amelyek szerint ez nem 1922-ben, hanem néhány évvel később történt.

Először 1942-ben szerepelt a rádióban. Férjhez ment az ősi inka témák nagy kedvelőjéhez, Moisés Vivanco zeneszerzőhöz és az USA-ba költöztek. Inca Taky Trio néven léptek fel egy táncos-énekessel kiegészülve.

Yma hangja egészen különleges volt: a források szerint hangterjedelme fénykorában jóval meghaladta a három oktávot, sőt, az ötöt is.

Fotó: Foto Brosio/Wikimedia Commons

Mindezt tetézte egzotikus megjelenése, személyisége is.

Az 50-es években inka és dél-amerikai népdalok legendás felvételeinek sorát készítette el a hollywoodizált lounge stílusban.

Elterjedt volt az exotica nevű műfaj is (az inka bennszülöttek hangszereire, stílusára is épült), aminek Yma volt a csúcsa, és egyben az utolsó zenész, aki a műfajban alkotott. Népszerűsége csúcsán a perui énekesnőt a filmvásznon is láthattuk.

Népszerűsége a 1980-as években újra fellángolt, sokat koncertezett. Yma végül 2008. november 1-én halt meg, kaliforniai otthonában.