A felesleges kacatok kora lejárt.

A klímaválság nyomán fellépő tudatos gondolkodás már a karácsonyt is utolérte. Idén nagyon sokan újragondolják az ajándékozást, és megpróbálnak minél környezettudatosabban, felesleges kacatok és tengernyi szemét nélkül készülni. A kisebb pénzű nyugdíjasok számára is jó hír, hogy az új szemlélet kevesebb költéssel, de több élménnyel jár!

Az alábbi tippek segítenek abban, hogy olcsóbban és hasznosabban készüljünk:

1. Váltsuk be a pontokat, kuponokat.

Remek módszer a spórolásra, ha kihasználjuk a különféle beváltási lehetőségeket! A háztartási készülékektől az edényekig számos hasznos dologhoz hozzájuthatunk.

2. Ajándékozzunk újra valamit.

Semmi baj nincs azzal, ha a tavaly kapott, bontatlan, de nálunk csak porosodó gofrisütőt megkapja valaki, aki valóban használja is. Így mindenki jól jár, a környezet is.

3. Ajándékozzunk használt dolgokat.

Amennyiben a családban egyetértés van ez ügyben, nyugodtan adhatunk olyan készülékeket, ruhákat, amiket használtan vettünk. Miért ne kaphatna valaki egy meleg téli dzsekit sokkal kedvezőbb áron, mert mérethiba miatt megvált tőle a tulajdonosa?

4. Csak a gyerekek kapjanak ajándékot.

Ha a család megbeszéli, jó megoldás lehet, ha csak a kicsik részére lapul valami a fa alatt.

5. Húzzunk neveket.

Ha a nagy család is összegyűlik, húzzunk neveket! Így mindenki csak egy embernek ajándékoz, nem lesz értelmetlen ajándékhalom, felesleges tárgyözön.

6. Készítsünk otthon apróságokat.

Fürdőgolyó, csokiba mártott eper, különleges kekszek, narancsbor, ízesített balzsamecet: különlegességek, amiknek mindenki örül!

7. Adjunk ehető ajándékokat.

Forrócsoki, bor, kávé, süti, lekvár, fűszerek, almaszósz: házilag nagyon sok minden elkészíthető, ráadásul a nagyi finomságai a legjobbak! Mindenki örül annak, ha nem a bolti változatot kell megvenni egy ideig.

8. Vegyünk hasznos dolgokat.

A gyapjúzokni, a törölköző, a konyharuha, a poharak lehet, hogy nem túl ötletesek, de olyan dolgok, amelyekre minden háztartásban amúgy is szükség van.

9. Ajándékozzunk szívességet!

Nagyon sokat ér egy-egy szívesség! A nagybácsi kifestheti a szobát, az unokahúg viheti egy hónapig sétálni a kutyust, a nagymama vigyázhat az unokára néhány alkalommal. Rengeteg minden lehet, ami pénzben nem mérhető, de hasznos ajándék!

10. Az élmények tovább tartanak, mint a tárgyak.

Nem kell nagy dolgokra gondolni: elvihetjük az unokákat az állatkertbe kirándulni, de rendezhetünk nekik ottalvós palacsintasütő bulit is. Ugye, hogy mennyire jól hangzik?