A kormányhivatalnak ellenőrzési joga van.

Nagymama az előszobaszekrényen, nagypapa a vitrinben: biztosan sokan ismernek olyan családokat, ahol otthon őrzik a szeretteik hamvait. A temetkezési szervezetek most közös edukációs kampányt indítanak azért, hogy segítsenek megérteni, milyen hatásai lehetnek, ha a temető helyett a családi otthonban helyezik el az urnákat.

5 szervezet: az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI), a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete (MATESZSZ), a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete (MTFE), a Magyarországi Krematóriumok Szövetsége (MKSZ) és a Magyar Temetkezési Kellékgyártók Egyesülete (MATEK) közleményben hívta fel a figyelmet arra: évről évre 2-5 százalékkal nő az urnás temetkezések aránya Magyarországon, azonban sokak számára nincs megfelelő tájékoztatás arról, hogy milyen kihívásokkal jár a hamvak otthoni elhelyezése.

A kampány során több száz temetőben, tízezer nyomtatott tájékoztató kiadvánnyal, egy a témával foglalkozó honlappal és médiamegjelenésekkel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a hozzátartozóknak milyen segítő és támogató rendszer áll rendelkezésükre, amellyel könnyebben tudnak eligazodni a kegyeleti kérdésekben.

Magyarországon az urnás temetések aránya 70 százalék, de Budapesten 95 százalék és a megyei jogú városokban is jóval az országos átlag feletti. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy „a családi fészek nem temető!” A hazaszállított, majd otthon tartott hamvak esetében fennáll a lehetőség, hogy ez a megoldás nem nyújtja a közös búcsú átélésének “élményét”, és később is konfliktusok forrása lehet. Az urna otthoni tárolása veszélyeztetheti a közeli hozzátartozók jogát a kegyeletgyakorlásra és az elhunyt emlékének tiszteletben tartására. Nem árt tudni, hogy az urna felett a járási kormányhivatalnak ellenőrzési joga van. A hatóságok ellenőrizhetik az „urna kiadási nyilatkozat” tartalmának betartását, a hamvak kezelését. Az urna vagy a hamvak elvesztése esetén pedig a hozzátartozó kegyeletsértést követ el, és támadható a kötelezettség megsértéséért.

A későbbi problémákat megelőzendő fontos tehát, hogy tisztában legyünk azzal, mivel jár az urna hazavitele, ezért érdemes tanulmányozni a kiadványokat!

További információ: magyartemetkezes.hu

Forrás: MTI