Ó zöld fenyő.

Még Hitler bombázásait is túlélte: Nagy-Britannia legrégebbi karácsonyfácskája 101 éve tartozik hozzá a család ünnepéhez. Az örökzöldet még 1920-ban vásárolta egy hatpennysért a nagymama, Elizabeth, akit mindenki csak Nanan-nak hívott. ‘Willam fájának’ nevezte a kis fenyőt, mert abban az esztendőben volt újszülött a fia, aki így első karácsonyán élvezhette a zöld fácskát.

Sajnos William 19 évesen meghalt, így a fa még fontosabb szerepet kapott, féltett családi kinccsé vált, amely őrá emlékeztetett. 1940 decemberében Elizabeth ragasztószalaggal javította meg a műfát, miután egy német bomba a nappalijába zuhant. A nagymama végül 1981-ben, 80 éves korában távozott az élők sorából.

Fotó: SWNS:SOUTH WEST NEWS SERVICE

A fát Elizabeth lánya, Joyce Ashton örökölte. Amikor 2012-ben Joyce is elhunyt, a harmadik generációra, Kay-re szállt a kis fenyő.

Fotó: SWNS:SOUTH WEST NEWS SERVICE

Kay kis híján elvesztette William fáját, de végül kiderült, hogy mégsem tűnt el a családi örökség. A nő ugyanis épp költözött és átmenetileg a lányánál, Becky-nél lakott, a fenyő pedig valahogyan az ágy alá keveredett.

Fotó: SWNS:SOUTH WEST NEWS SERVICE

Kay bevallása szerint a műfa nem volt épp fényes állapotban, de miután már 8 költözést és egy bombatámadást is túlélt, mégiscsak szívósnak mondható

Fotó: SWNS:SOUTH WEST NEWS SERVICE

Az örökzöld továbbra is becses kincs a család számára, minden év decemberének első hetében előkerül és az eredeti, százéves díszekkel dekorálják.