„Meg vagyok lepve”.

Sosem vesztette el a reményt és végül 101 évesen teljesült az álma: Charlotte Bishop van Hemskerk visszakapta azt a festményt, amit még az édesapjától loptak el évtizedekkel ezelőtt. Caspar Netscher holland festő 1683-as műve Stephen Walters portréját örökíti meg.

Charlotte gyerekkorában az Arnhemben lévő otthonukban ott lógott a falon a kép, amely édesapja kedvence volt. Az apa, Joan Hendrick Smith van Gelder orvosként és kórházigazgatóként dolgozott, de miután megtagadta a nácikkal való együttműködést, elrejtőzött az elhurcolás elől.

Hollandia német megszállását követően Arnhemben, egy bankban maradt a festmény, mivel a férfi úgy vélte, hogy ez biztonságos hely lesz. A németek azonban betörtek a raktárakba és a pusztítás és fosztogatás nyomán a kép nyom nélkül eltűnt.

A háború kaotikus éveiben a festmény 75 évig nem került elő. Azonban a londoni European Robbery Arts Commission nevű szervezet nyomozói kiderítették, hogy merre járt: egy düsseldorfi galériába került az 1950-es években, azután egy amszterdami árverésen talált új gazdára 1969-ben és végül egy német magángyűjtő vásárolta meg 1971-ben. Most pedig 80 év elteltével került vissza jogos tulajdonosához.

Az édesapa 1969-ben halt meg, így most a hosszú életet megélő lányának szolgáltatták vissza az örökséget. Ő azonban nem tartja meg, hanem hamarosan aukcióra bocsájtja.

„5 bátyám és egy nővérem volt, nekik pedig 20 leszármazottjuk van. Sosem éreztem azt, hogy az enyém a festmény. A családé.” – indokolta a döntését.

Az idős asszony érzelmeit felkavarta a festmény visszaszolgáltatása, sok minden eszébe jutott a háborús időkből. Mivel apja nem volt hajlandó a nácikkal együttműködni, majdnem letartóztatta a német titkosrendőség, és a családnak éjjel kellett menekülnie, mindent hátrahagyva. Most egy kicsit úgy érzi, hogy kárpótlást kapott a félelmetes évekért.