Értékes vitaminforrások.

A gyökérzöldségek közel sem olyan népszerűek, mint például a harsányzöld tavaszi levelek vagy a színes paradicsom, padlizsán. Pedig ezek a zöldségek azok, amelyek télen, a szűkösebb időben is feltöltik a vitaminraktárainkat! Igaz, hogy esetenként kicsit földesek, csúnyácskák és alaktalanok – a szervezetünknek azonban létfontosságúak, érdemes őket többet fogyasztani, változatosabban elkészíteni.

1. Zeller

A zellert leginkább levesbe tesszük, de finom főzelék is készülhet belőle krumplival, sőt salátába is kerülhet. Tele van rosttal, B-, C- és K-vitaminnal.

2. Csicsóka

A napraforgóval rokonságban álló szép, sárga virágaival is díszítő csicsókát egyre többször látni a piacon, a zöldségesnél. A krumplihoz hasonló a gumója, viszont jóval édesebb. Ropogós, dióra emlékeztető ízű, finom sütve, levesben, de sokan készítenek belőle chipset is. Nagy rosttartalmú, fontos diabetikus alapanyag, gazdag inulinforrás.

3. Paszternák (vagy pasztinák)

A paszternák természetesen édeskés, és jól kiegészíti a sárgarépa ízeit. Tehetjük levesbe, de párolva vagy sütve is fogyaszthatjuk. A pasztinák rengeteg vitamint és káliumot tartalmaz. Igazi téli csemege, a fagyok után szedve még finomabb, édesebb az íze. Régen ismertebb volt, még lekvár, süti is készült belőle, napjainkban kezdik újra felfedezni.

4. Karórépa

A tarlórépa és a vadkáposzta kereszteződésével létrejött zöldség édes-kesernyés, a karalábéra és a retekre emlékeztető ízzel. Nálunk takarmányozásra használták, de napjainkban újra kezd hódítani, immáron az angolszász ’rutabaga’ elnevezéssel. Süthetjük, pürésíthetjük, de levesbe is tehetjük. 100 g karórépa fedezi a napi C-vitamin szükségletünk 40%-át.

Fotó: Micha L. Rieser/Wikimedia Commons

5. Batáta (édesburgonya)

A batáta az utóbbi években kezd helyet követelni magának a magyar családok konyhájában. Rendkívül változatosan elkészíthető – lehet belőle köret, chips, kerülhet levesbe, finom sütve is. Magas a C- és A-vitamin tartalma, és kiugróan sok béta-karotint tartalmaz.

6. Tarlórépa

A karórépa egyik őse sütve, levesben, püréként fogyasztható. C-vitamint tartalmaz, a zsenge leveleit is szokták fogyasztani.