A családban rejlik a hosszú élet titka.

Piláth Katalin néven jött világra 1907. szeptember 17-én Magyarország jelenleg is élő, legidősebb embere 1907-ben. Azaz akkor, amikor I. Ferenc József szentesíti a vasúti szolgálati rendtartást szabályozó törvényt, Budapesten felavatják a Zeneakadémia épületét, Galamb József megtervezi a híres Ford T-modellt, megjelenik Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című könyve, Csontváry megfesti a Magányos cédrust.

A magyarországi szlovák családba születő kislány ma Bélik Jánosné néven hazánk legidősebb embere.  A Piliscsabán élő Kati néni ma már ágyban fekszik, családja féltő gondoskodással veszi körbe. A lánya szerint ez az erős família az, amely megtartotta, amelyben a hosszú élet titka rejlik: Kati néni 3 gyermekkel, 7 unokával, 14 dédunokával és 4 ükunokával büszkélkedhet.

Kati néni szerint egy nőnek mindig van akkora szoknyája, ami alá beférnek a családi problémák, és azokat az asszonynak a családon belül kell megoldania. Párját – aki minden nap elmondta neki, mennyire szereti – 91 éves korában, 67 évnyi házasság után veszítette el. Lánya szerint még néhány éve is Kati néni szava volt a döntő a családi dolgokban.

Ő maga egyébként a piliscsabai szlovákság elmúlt évszázados történelmének legjobb forrása is egyben. Lányai közül az egyikkel csak magyarul, a másikkal pedig csak szlovákul beszél.

Leánya elmondta, hogy reménykednek abban, hogy Kati néni minél hosszabb életet él meg, ugyanakkor nem titkolta, hogy most már inkább nehéz, magatehetetlen napjai vannak az idős asszonynak.

A LEGIDŐSEBB EMBER KÖSZÖNTÉSE – ISTEN ÉLTESSE A 110 ÉVES KATI …

110 ÉVES A LEGIDŐSEBB EMBERISTEN ÉLTESSE A 110 ÉVES KATI NÉNIT!Bélik Jánosné, Kati néni Magyarország legidősebb embere. Kati nénit piliscsabai otthonában köszöntötte Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, aki Orbán Viktor miniszterelnök levelét kézbesítette, illetve András Farkas, Piliscsaba polgármestere és Bácskai Beáta alpolgármester. A városvezetők a gyönyörű virágcsokor mellett, 110.000 forintot ajándékoztak a szépkorú hölgynek.

Közzétette: Buda Környéki Televízió – 2017. szeptember 19., kedd

Kati néni egyébként nemzetközi viszonylatban is szép kort élt már meg, a jelenleg élő legidősebb nő a japán Kane Tanaka, aki januárban 116 éves lesz, de a férfiak között a top 10-be is bekerülne a magyar asszony életkora, ők ugyanis rövidebb életet élnek, a vezető szintén japán Masazo Nonaka alig múlt 113 éves.

Forrás: dorogimedence.hu és www.mediaklikk.hu