Velünk élő emlékezet.

Lawrence Brooks 1909. szeptember 12-én született. Mivel ő a legidősebb amerikai veterán, születésnapi ünneplése minden évben nagy figyelmet kap.

A New Orleans-ból származó férfi a II. világháborúban harcolt. A katona egy olyan egységben szolgált, amely Új-Guineában és a Fülöp-szigeteken állomásozott a háború idején. A küldetése cseppet sem volt veszélytelen. Egy alkalommal, amikor egy teherszállító géppel repültek Ausztráliából Új-Guineára, a repülő egyik motorja felmondta a szolgálatot. Hogy könnyítsenek a gépen, a rajta tartózkodók a rakomány nagy részét az óceánba dobták. Brooks úgy dobta ki a dobozokat, mintha az élete függött volna rajta, azonban így csak a pilótának és a másodpilótának elég ejtőernyő maradt a fedélzeten. Brooks azzal viccelődött a pilótának, hogy ha ugrik, akkor ő is megragadja és vele zuhan. Szerencsére azonban erre nem került sor. „Félelmetes pillanat volt” – eleveníti fel a veterán az emlékeket – „de megcsináltuk”.

Idén a II. világháborús Nemzeti Múzeum jeep parádéval köszöntötte a veteránt, de nem hiányoztak a helyi zenészek és a születésnapi torta sem. Sajnos a matuzsálem a járványügyi szabályok miatt most csak az előkertjéből élvezhette a ceremóniát. A képek tanúsága szerint Lawrence még mindig igen jó formában van!

Amerikában számon tartják a háborús veteránokat: már alig néhány százezren élnek abból a 16 millióból, akik a második világháborúban szolgáltak. Naponta 290 veterán hagyja itt a földi világot – egyre fogynak azok, akik még megjárták a frontot.

Jelenleg Lawrence Brook a legidősebb közülük.

Lawrence 5 saját és 5 nevelt gyermekkel, 13 unokával és 22 dédunokával büszkélkedhet. Az egykori őrvezető még ma is mozgékony, aktív, annak ellenére, hogy feleségét 2005-ben a Katrina hurrikán okozta katasztrófában elvesztette.