Megőrzött értékek.
Tom Brown valamikor mérnökként dolgozott, most már nyugdíjas éveit tölti. Az Észak-Karolinában felnőtt férfi 1998-ban fogott bele a mentőakcióba, amikor egy termelői piacon járt. Azóta rengeteg időt, energiát szentelt annak, hogy megmentse a keleti part elfeledett almafajtáit.
Eddig több mint 1200 történelmi almafajta újrafelfedezése fűződik a nevéhez.
Ezek az almafajták még a 18-19. században kerültek leírásra. A régióban komoly hagyománya van az almatermesztésnek, a klíma ideális a növény számára. Az itt élők rengeteg módon felhasználják a gyümölcsöt: sütve, főzve, nyersen, erjesztett formában.
![](https://senior.hu/wp-content/uploads/2021/08/1200-almafajtat-mentett-meg-1.jpg)
Az itt termesztett almafajták száma 1905-re már 14 ezerre rúgott ebben a régióban. A gazdag választék mellett virágoztak a helyi gyümölcsösök és a fogyasztás is jóval lokalizáltabb volt, nem szállították el az almákat több ezer kilométerre.
![](https://senior.hu/wp-content/uploads/2021/08/1200-almafajtat-mentett-meg-2.jpg)
![](https://senior.hu/wp-content/uploads/2021/08/1200-almafajtat-mentett-meg-3.jpg)
A nagyüzemi termesztés és a fogyasztási szokások változása drámaian lecsökkentette a fajtaválasztékot a 20. században. Az 1900-as évek végére a kereskedelemben már csak 100 fajta volt megtalálható. Az ültetvények egy részét felhagyták, elpusztították, vagy egyszerűen hagyták tönkremenni. Fajták ezrei tűntek el. Az 1930-as évektől kezdve ezen tradicionális fajták dokumentálása jóformán megszűnt, csupán az élő emlékezetben maradt fenn.
Brown létrehozott egy oldalt (Apple Search) az értékek megőrzésére. Ideje nagy részét azzal tölti, hogy autózik a vidéken, szó szerint bekopog a lakosokhoz az almákról beszélgetni, érdeklődni. Az elbeszélésekből tudott információk nyomába ered, idős, 80-90 éves emberek szavait jegyzi le.
![](https://senior.hu/wp-content/uploads/2021/08/1200-almafajtat-mentett-meg-4.jpg)
Amikor rábukkan egy fára , akkor dugványt vesz róla, függetlenül attól, hogy valaki kertjében nő-e vagy egy elvadult gyümölcsösben. Ezt követően összehasonlítja a levél és a fa jellegzetességeit a különféle feljegyzésekkel, amelyek régi gyümölcsösökből, szemtanúktól vagy botanikusoktól származnak. Később, amikor gyümölcsöt hoznak már a fák, Brown visszatér a helyszínre, az alma jellegzetességeit is feljegyzi és összeveti a dokumentumokkal. A helyieknek is küld mintát, a kóstolás emlékeket idéz fel, amelyek szintén fontos információt hordozhatnak.
![](https://senior.hu/wp-content/uploads/2021/08/1200-almafajtat-mentett-meg-5.jpg)
![](https://senior.hu/wp-content/uploads/2021/08/1200-almafajtat-mentett-meg-6.jpg)
Az egyik legfontosabb eredmény eddig a Junaluska alma újrafelfedezése. Ez a fajta egy 18. században élt cherokee törzsfőnök nevét viseli, aki rajongott az almáért. Brown kitartó kereséssel végül egy idős asszony, Kate Mincey hátsó kertjében talált rá egy Junaluska almafára.
![](https://senior.hu/wp-content/uploads/2021/08/1200-almafajtat-mentett-meg-7.jpg)
![](https://senior.hu/wp-content/uploads/2021/08/1200-almafajtat-mentett-meg-8.jpg)
Brown saját gyűjteménnyel is rendelkezik, ahol a fajták egy részét csemeteként árusítja, de gyakran ajándékoz dugványt gyümölcsösök részére is. A férfi rajong a feladatáért, számára rendkívül izgalmas a mezőgazdasági örökség helyreállításáért dolgozni, az értékeket az utókornak megmenteni.
![](https://senior.hu/wp-content/uploads/2021/08/1200-almafajtat-mentett-meg-9.jpg)
![](https://senior.hu/wp-content/uploads/2021/08/1200-almafajtat-mentett-meg-10.jpg)
![](https://senior.hu/wp-content/uploads/2021/08/1200-almafajtat-mentett-meg-11.jpg)