A királynő küldeménye.

Bár a minőségi csokoládé nem olcsó, az azért mégis kirívó, ha egy doboznyi édesség több mint 500 fontért (kb. 230 ezer Ft) talál gazdára. Az árverésen elkelt csoki persze különleges kincs: még Viktória királynő uralkodása idején, 1899-ben készítették. A dobozra egyébként Lincolnshire megyében leltek, valakinek a padlásán, egy tucatnyi értéktelennek gondolt kacat között.

Ez a csokoládé egy valóságos műtárgy, történelmi ereklye!

Viktória királynő ugyanis a búr háború alatt elhatározta, hogy csokoládékat küld a brit seregeknek, vagyis azoknak a katonáknak, akik Dél-Afrika irányításáért harcoltak. Ellentmondásos volt azonban, hogy akkoriban a legfontosabb csokoládégyárak a kvékerek kezében voltak, akik pacifistaként ellenezték a háborút és nem szerettek volna abban a színben feltűnni, hogy profitálnak a harcokból. Ezért a felek megállapodtak, hogy ingyenesen szállítják az édességet, márkajelzés nélküli dobozokban. Viktória királynő viszont azt kívánta, hogy a csapatok lássák a magas minőséget, ezért néhány darabot megjelöltek és a Rowntree pecséttel láttak el. A bádogdobozon az uralkodó képe, jelvénye és a felirat átható: Dél-Afrika, 1900.

Ez a történelmi múlt azonban nem az egyetlen oka annak, hogy a csokoládé ilyen elképesztő magas áron kelt el. Az értékét növeli az is, hogy valódi ritkaság és ráadásul még mindig rejlik benne csokoládé.

A vélekedés szerint a háztulajdonos nagypapájáé lehetett, aki harcolt a búr háborúban és ajándékba kapta a finomságot, viszont sosem evett csokit.

A szakértő szerint egyébként az ősrégi csoki fogyasztása nem válik veszélyessé attól, hogy régi, viszont biztosan elvesztette már az ízét, állagát és aromáját. Ennek ellenére nem ajánlják, hogy valaki megízlelje a 122 éves finomságot.

Kiemelt kép: SWNS