Szárnyas detektorok.

Nagyjából 35 évvel ezelőttig a szénbányászok úgy ereszkedtek a mélybe, hogy kanárit vittek magukkal egy különös üvegkamrában. A fura szerkezet nem megölni hivatott a madarakat, hanem megmenteni. A fémdoboz tetejéhez csatlakozó henger az életet jelentő oxigént tartalmazta.

A földalatti bányák ugyanis potenciálisan mérgező gázokat tartalmazhatnak, így például szén-monoxidot. A szagtalan, színtelen gáz egyaránt halálos az emberre és a kanárira, de a madarak sokkal érzékenyebbek rá, gyorsabban és jobban láthatóan reagálnak, mint a emberek, vagyis felhívják a veszélyes gáz jelenlétére a figyelmet.

Amikor egy bányában bármilyen baleset történt, a bányászok egy üvegszerkezetben lévő kanárival ereszkedtek le. A doboz elöl nyitott volt, így a levegő beáramlott, de a rács megakadályozta a madárka kiszökését. Ha szén-monoxid gáz volt a levegőben, a kanári imbolyogni kezdett, szorongott, eldőlt. Ha elvesztette az eszméletét, kinyílt a kis szelep a doboz tetején, beáramlott az oxigén, a madár magához tért, a bányászok pedig kiürítették a veszélyes terepet.

Revival cage (cropped)

Az ötlet John Haldane skót orvos fejéből pattant ki, aki a légzés fiziológiájával foglakozott, valamint a gázok természetével és emberi szervezetre gyakorolt hatásaival. A tudós beült egy lezárt kamrába, ahol csak potenciálisan halálos gázok keverékét szívta be, miközben jegyzeteket készített. Az I. világháború alatt a fronton tanulmányozta a mérgező gázokat, ami a gázmaszk feltalálásához vezetett, de bányakatasztrófákat is vizsgálta, így azonosította a szén-monoxidot, mint a tragédiák fő okozóját.

Az 1890-es években kezdett kisállatokkal kísérletezni, fehér egerekkel és kanárikkal. Nekik gyorsabb az anyagcseréjük, így sokkal hamarabb mutatják a mérgezés jeleit és már kis mennyiségű gáz esetében is furán viselkednek. A kanárik különösen jók a mérgek detektálásában, speciális légzőszervük miatt. Nagyon sok oxigénre van szüksége, így a méretéhez képest relatív sok levegőt szív be (tömegének 20%-át, míg az ember csupán 5%-ot). A levegőt aztán egyfajta légzsákokban tárolja, és mind kilégzéskor, mind belégzéskor oxigén jut a tüdejébe az egyedülálló megoldás miatt.

This device was used to resuscitate canaries in coal mines
by u/aloofloofah in interestingasfuck

1986-ban jogszabályban tiltották meg a kanárik használatát a bányákban. Abban az időben több mint 200 madarat foglalkoztattak, akiket elektromos detektorokkal helyettesítettek – utóbbi humánusabb, olcsóbb és hatékonyabb megoldás volt.