Nem támogatott gyógyszer.

2020. február 19-től vény nélkül lehet hozzájutni a jól ismert Algopyrin tablettákhoz. Évekkel korábban is így lehetett megvenni a gyógyszert, majd hosszabb ideig csak vény ellenében volt kiváltható.

2019 nyara változást hozott. Egy hazai gyógyszergyártó „Nodoryl Dolo” néven hozta forgalomba, immár vény nélkül, a tablettánként 250 mg metamizol-nátriumot tartalmazó tablettákat. 2020. február elején tovább lazultak a receptkötelességre vonatkozó szabályok. Noha akkoriban az Algopyrin maga még nem lett recept nélkül kapható, de már vele egyenértékű, 500 mg metamizolt tartalmazó tablettákat is lehetett a gyógyszertárakban recept nélkül venni, illetve az újszülöttek, kisgyermekek lázcsillapítására szolgáló metamizolos kúpok (100, illetve 200 mg metamizol-tartalommal) is kaphatók lettek vény nélkül. Mi több, már belsőleges oldatos csepp formában is megvásárolhatóvá vált a metamizol – vény nélkül.

2020. február 19. óta pedig ismét vény nélkül kapható az Algopyrin. Ami az anyagiakat illeti, mivel nem támogatott gyógyszer, recepttel vagy anélkül is ugyanannyiért juthatunk hozzá.

A kiváltása azonban lényegesen egyszerűbb lett, nem kell a rendelőbe csak azért elmenni, hogy felírassuk a tablettát. Kérdéses azonban, hogy van-e készleten a patikában a keresett tablettákból, mert – információink szerint – a gyógyszertáraknak a gyógyszer-nagykereskedőktől pillanatnyilag nem sikerül beszerezni Algopyrint.

Az Algopyrin hatóanyaga a metamizol, ez egy régóta ismert, láz- és fájdalomcsillapításra alkalmazott anyag. Sokan fejfájás, fogfájás, láz esetén szedik.

A metamizolos készítmények már újszülött kortól alkalmazhatók – megfelelő dozírozásban, orvosi felügyelet mellett.

Forrás: EgészségKalauz