Kincs a Krisztus előtti időkből.

A legjobb sztorikat az élet írja és valóban regénybe illő a Monte San Nicola templom-színház megtalálásának története. Itália középső részén, Pietravairano mellett, dombokkal körbevéve találjuk ezt a különleges építményt. A 410 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő ősi templomszínház vélhetően a római köztársaság idején, i.e. 2-1. században épült.

Szinte hihetetlen, hogy ez a kincs évezredekig rejtve maradt előlünk. 2000. februárjában Nicolino Lombardi, iskolaigazgató, lelkes helytörténész és helikopter-rajongó az égben körözött, amikor a San Nicola hegy felett észrevett valami különöset: fehér köveket félkörben elrendezve. Egyszerűen nem lehetett természet műve az, amit látott. Képeket készített, majd elhatározta, hogy mélyebben megvizsgálja a felvételeket. Több száz repülés, rengeteg kutatás után nyilvánvalóvá vált, hogy egy római szentély maradványaira bukkant.

Az ősi szentély egyfajta komplexum, két különböző magasságú teraszon foglal helyet a templom és a színház. Néhány sírt is feltártak körülötte, ami arra utal, hogy a templomszínház a Krisztus utáni 2. században után már nem volt használatban.

Még az sem biztos, hogy az építők rómaiak voltak vagy esetleg más itáliai törzsek, például szamniták azaz szamniszok, Róma ádáz ellenségei (erre utalhat, hogy hasonlóságot mutat az építmény egy szamnita színházzal).

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Luigi Di Criscio (@luigidicriscio) által megosztott bejegyzés

Napjainkban sem egyszerű feljutni a szentélyhez, nem ajánlott annak, aki légzési elégtelenséggel vagy más egészségügyi problémákkal küzd. Meglehetősen áthatolhatatlan az út, főként nyáron, amikor a levelek és a növényzet teljesen belepi. Aki mégis felküzdi magát a félórás túrán, cserébe elképesztő élményben és hihetetlen látványban részesül.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mario Bastianelli (@mariobastianelliph) által megosztott bejegyzés

Kiemelt kép: mediovolturno.guideslow.it