Tudományos megközelítés.

Mindenkinek van néhány kedvenc száma, ami garantáltan jókedvre deríti. Egy holland ideggyógyász szerint ezekben van valami közös vonás. Néhány évvel ezelőtt Dr. Jacob Jolij, a Groningeni Egyetem kutatója vette górcső alá egy brit zenekar kedvenceit.

Megfigyelései szerint a boldog, jó érzéssel eltöltő daloknak jelentősen gyorsabb tempója van, mint az átlagos popszámoknak, vidám a szövegük és sokkal gyakrabban íródnak dúr hangnemben.

Amikor Jolij először elemezte a vidám dalok főbb adatait, ki kellett dolgoznia egy mérhető módszert a trendek analizálására. Ezek a slágerek ugyanis a legtöbb esetben nagyon személyesek, hatásuk erősen függ a szociális kontextustól és az egyedi asszociációktól is.

Minden egyes dal egy vizsgált személyhez kötődött az illető választotta személyes okok miatt, de a zenei technikai elemzés rávilágított néhány tendenciára, hasonlóságra. A dalok átlagosan percenként 140-150 ütemet tartalmaztak, ami legalább 20 ütemmel több, mint egy átlagos popdal esetében. A lendületes ritmus vélhetően tudat alatt energizálja, lendületbe hozza a hallgatókat. A slágerek sokkal többször szóltak dúrban, mint mollban.

Jolij a dalok szövegét is tanulmányozta. Megfigyelései szerint a legtöbb vidám dal örömteli, sokszor egyébként nem sok értelemmel bíró szövegezésű, boldog eseményekről, vidám, pozitív érzelmekről közvetít. Buli, szerelem, tánc áll a középpontjukban.

A kutatóorvos végül az összes megfigyelését egyfajta matematikai képletbe öntötte.

Az alapos tudományos vizsgálat eredményeként pedig megszületett a világ legvidámabb dalainak listája:

1. Don’t Stop Me Now, Queen, 1978

2. Dancing Queen, Abba, 1976

3. Good Vibrations, The Beach Boys, 1966

4. Uptown Girl, Billy Joel, 1983

5. Eye of the Tiger, Survivor, 1982

6. I’m a Believer, The Monkees, 1966

7. Girls Just Wanna Have Fun, Cyndi Lauper, 1983

8. Livin’ on a Prayer, Bon Jovi, 1986

9. I will Survive, Gloria Gaynor, 1978

10. Walking on Sunshine, Katrina and the Waves, 1985