Sok zöldség, olíva, tengeri herkentyű.

Immár harmadik éve megszakítás nélkül a mediterrán diétát választják az “Év legjobb étrendjének” az Egyesült Államokban.

A mediterrán étrend nem csak összességében a legjobb, de egyéb kategóriákban is tarolt: a legjobb étrend az egészséges étkezéshez, a legegyszerűbb, amit követhetünk, a legjobb diéta cukorbetegek számára és a legjobb növényi alapú étkezés is egyben.

A felmérés összesen 35 étrendet rangsorolt, figyelembe véve számos tényezőt, így például a súlyvesztést, a szívproblémákra vagy diabéteszre gyakorolt hatást, a tápanyagokat, megbízhatóságot, követhetőséget is.

Köztudott, hogy a mediterrán térségben, a tengerpartokon élő emberek hosszabb életre és jobb egészségre számíthatnak, mint például az amerikaiak. Ennek egyik okát a szakértők a táplálkozásban látják: a mediterrán étrend ugyanis rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, diófélét, hüvelyest, tengeri herkentyűt, halat, olívaolajat tartalmaz, ugyanakkor kevés vörös húst, cukrot és telített zsírt. A mediterrán étrend minden szempontból remek: egyensúlyra törekszik, fenntartható, könnyen betartható, családbarát, egészséges.

A rangsor második helyére az ún. DASH-diéta került (angol rövidítés, a magas vérnyomás megszüntetését célozza).

Ez az étrend eredetileg azzal a céllal született, hogy gyógyszerek nélkül segítsen a betegeknek csökkenteni a vérnyomást. Ez az étrend is sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány húst és tejterméket ajánl, viszont kevesebb finomított cukrot, vörös húst és telített zsírt.

A bronzérmes az az étrend lett, amely főként növényi alapokon nyugszik, de időnként engedélyezi hús fogyasztását is.

A rangsor alján egyébként a Dukan-diéta, a ketodiéta és a Teljes30 (Whole30) diéta helyezkedett el – a szakértők szerint ezeket nehéz betartani, kevés tanulmány bizonyítja a hatásosságukat és igen megszorító, korlátozó jellegűek.

Fontos tudni, hogy nem minden diéta, étrend való mindenkinek. Akad, aki fogyni szeretne, más a szíve egészségét tartja szem előtt, vagy a vérnyomását csökkentené. A most említett rangsorolás ellátja a fogyasztókat azokkal az információkkal, adatokkal, amelyek segítenek döntést hozni – így segítve őket abban, hogy a legjobb étrendet válasszák (az orvosukkal egyeztetve).